Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Županija Podijeli

Oko zida na Korani Karlovačka županije ne želi postupiti po rješenju Ministarstva zaštite okoliša

Karlovačka županija izdala je novo, potpuno jednako i ranije poništeno rješenje za zid, Eko Pan će se žaliti u ime građanske inicijative

Kako su i obećali, okupljeni u građanskoj inicijativi “Spasimo Koranu” budno prate sve što se događa oko pokušaja izgradnje zida na lijevoj obali Korane. Tako im nije promaknulo novo rješenje koje je izdala Karlovačka županija i zbog kojeg će uložiti novu žalbu ministarstvu.

Podsjećaju u svom današnjem priopćenju javnosti, da je Ministarstvo zaštite okoliša 29. kolovoza uvažilo žalbu udruge Eko Pan i poništilo rješenje Karlovačke županije od 24. svibnja kojim je zahvat izgradnje zida prihvatljiv za područje ekološke mreže.

– Ministarstvo je u svojem rješenju nedvosmisleno utvrdilo da se zahvat izgradnje zida nalazi na popisu zahvata za koje županije moraju provesti postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš. Unatoč tome, Karlovačka županija 15. listopada 2019. godine donosi novo rješenje, identično onome kojeg je Ministarstvo poništilo. Iz svega navedenog potpuno je jasno da Karlovačka županija ne želi postupiti po rješenju Ministarstva i uputiti investitora na zakonitu provedbu postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš, kažu u “Spasimo Koranu”.

Osim toga, brine ih i činjenica da je, iako je ministarstvo spomenuto rješenje donijelo krajem kolovoza, udruga Eko Pan tek ga je 17. listopada zaprimila poštom od Županije i to zajedno s novim rješenjem i bez ikakvog dokaza ili potvrde o preuzimanju pošiljke.

– Također, objava novog rješenja na internetskoj stranici Županije na mjestu starog rješenja iz svibnja, bez ikakve obavijesti na početnoj stranici, primjer je loše prakse informiranja javnosti. Postupanje Županije karlovačke u ovom slučaju predstavlja zabrinjavajuću praksu koja otežava javnosti sudjelovanje i pristup u okolišnim pitanjima jer se ne može s točnošću utvrditi od kada do kada teče rok za žalbu protiv novog rješenja. Udruga Eko Pan u ime Građanske inicijative „Spasimo Koranu“ podnijet će žalbu na novo rješenje županije, najavljuju iz građanske inicijative.

Podsjećaju da je 4151 potpisnik peticije od Županije i Grada Karlovca zatražio da se svim zakonskim sredstvima onemogući izgradnja zida, a protiv njega je 3905 potpisnika internetske peticije. Također, podsjećaju i da je župan nakon predaje peticije poslao dopis u kojemu ističe da je neprihvatljiva izgradnja zida koji bi bio protivan prostornim planovima i koji ne bi proizašao iz arhitektonsko-urbanističkog natječaja.

Pročitajte i ovo

POTPISAN SPORAZUM

Hrvatska i BiH zajednički će održavati 10 mostova koji ih spajaju. Dva u Karlovačkoj županiji