Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  20C° Karlovac

 • weather-image

  19C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  19C° Slunj

Karlovac SPASIMO KORANU Podijeli

Hanželu odbijena žalba za izgradnju zida na Korani uz Lanu Koranu

Ministarstvo je stalo na stranu grada, objašnjavaju u inicijativi i dodaju da je glavni projekt suprotan prostornom planu

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenje odbilo je žalbu tvrtke Lana commerce na rješenje Grada Karlovca koji im je odbio dati  građevinsku dozvolu za izgradnju zida na lijevoj obali Korane, uz Lanu Koranu.

Obznanili su to danas u inicijativi Spasimo Koranu, a kako kažu, doznali od Grada Karlovca.  Time je, napominju, i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja dalo za pravo svima koji su se protivili takvoj namjeri ulagača.

Podsjećaju da je Grad Karlovac odbio dati građevinsku, na što se ulagač i vlasnik objekta Nikola Hanžel žalio, a ministarstvo je stalo na stranu grada, objašnjavaju u inicijativi i dodaju da je glavni projekt suprotan prostornom planu.

Građanska inicijativa “Spasimo Koranu” pozdravlja takvu odluku jer potvrđuje ono što je bilo razvidno od samoga saznanja da se na Korani kani graditi “protupoplavni” zid od dva i pol metra visine i 195 metara dužine s ogradom na vrhu – da je nezakonit i nepotreban.

Podsjećaju i na svoju borbu za okoliš u ovom slučaju. U ožujku ove godine Eko pan podnio je tužbu protiv rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike koje je ljetos poništilo rješenje Karlovačke županije. Oni su u njemu zahvat izgradnje zida ocijenili prihvatljivim za područje ekološke mreže. – Ministarstvo je tada nedvosmisleno utvrdilo da se zahvat izgradnje zida nalazi na popisu zahvata za koje županije moraju provesti postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš, a ne samo ocjenu prihvatljivosti na ekološku mrežu, što je i suština problema ovog slučaja iz aspekta zakonite primjene okolišnih propisa, napominju u Inicijativi.

Naglašavaju da je unatoč tome Karlovačka županija lani u listopadu donijela identično rješenje već pobijanom, dakle protivno rješenju Ministarstva. Udruga Eko Pan 28. listopada ponovno podnosi žalbu protiv županijskog rješenja, međutim Ministarstvo je tu žalbu sada odbilo, odnosno prihvatilo rješenje Županije, mada se radi o istim činjenicama i obilježjima zahvata kao i u slučaju prve žalbe. Dogodio se potpuno neobjašnjiv obrat kojim je Ministarstvo donijelo novo rješenje, suprotno vlastitoj ranijem.

S obzirom na ovakav slijed događaja Građanskoj inicijativi “Spasimo Koranu” i Eko Panu nije preostala druga mogućnost osim podnošenja tužbe u kojoj se, između ostalog, ističe da je Ministarstvo odlučujući o žalbi potpuno promijenilo svoj stav da se radi o građevini za koju je potrebno provesti postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš bez riječi obrazloženja.

 

Pročitajte i ovo

ZADNJI DAN

Karlovac Open air Tribute festival zatvara kralj popa