Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  19C° Karlovac

 • weather-image

  19C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  19C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Karlovac GRADIT ĆE REPLIKU Podijeli

Oružana prva zgrada koja se ruši u Karlovcu zbog potresa. Za dva mjeseca od nje će ostati samo dijelovi

Ostat će bivša barutana u prizemlju i dijelovi pročelja, a ciglu će se sačuvati pa ponovo ugraditi pri gradnji replike Oružane

Oružana na Starom placu u Karlovcu bit će prva srušena zgrada zbog posljedica potresa. Njena “razgradnja” počet će već ovoga petka, a kroz dva mjeseca od nje će ostati tek dijelovi.

-Ostaje samo jedan mali dio prizemlja, bivša barutana koja je najstariji i najvrjedniji dio zgrade, a nalazi se paralelno s crkvom Sv. Nikole. Ostat će i dio portala na pročelju zgrade prema Trgu bana Josipa Jelačića jer čuvamo vrijedne dijelove same fasade. Drugi dio će se u cjelosti uklanjati s tim da smo u obvezi sačuvati opeku koja je izuzetno vrijedna, naravno ona koja je ostala cijela. Ona će se privremeno deponirati i vratit će se u samu zgradu, rekla je županica Martina Furdek Hajdin obišavši gradilište koje je trenutno u fazi postavljanja zaštitnih skela na susjednim objektima.

Uklanjanje zgrade vrijedno je 1,5 milijuna kuna, a financira ih Županija koja će ipak nadoknadu zatražiti iz Fonda solidarnosti.

Projekt Centra kompetencija neće kasniti

Da i nije bilo potresa Oružana bi dobila novo lice jer je njeno uređenje predviđeno projektom Centra kompetencije. No, sada neće biti obnavljana već će se graditi replika jer je nakon potresa zgrada dobila crvenu naljepnicu.

U građevinskom smislu projekt Centra kompetencije bit će sada lakše izvesti, ali zbog novonastale situacije moraju se napraviti izmjene građevinske dozvole. Zbog toga će neko vrijeme mjesto na kojem Oružane kroz dva mjeseca više neće biti, stajati “ogoljeno”.

-Mi ćemo sada s obzirom da izmjenu dokumentacije morati ponoviti savjetovanje s javnošću, s novim troškovnikom. Vjerujemo da bi javna nabava bila u drugoj polovci ove godine. Vidjet ćemo u odnosu na žalbe i sve mouće procedure, ali realno je da bi početkom iduće godine trebala započeti izgradnja. Rok za realizaciju projekta Centra kompetencija je 2023. godina i mi s ničim ne kasnimo, u rokovima smo, rekla je Furdek Hajdin.

Izgradnja replike Oružane morat će se uskladiti s projektom Aglomeracije

No, ova odgoda utjecat će i na projekt Aglomeracije koji bi trebao nekako u isto vrijeme početi i u Zvijezdi.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić kaže kako će morati mijenjati planove, ali vjeruje da će se ova dva velika projekta uspješno uskladiti.

Nakon Oružane, na red za rušenje doći će i druge u potresu oštećene stare i povijesne zgrade. Prvenstveno, najavio je Mandić, radi se o pet zgrada među kojima su tri u Gajevoj ulici.

Pročitajte i ovo

VRH VRHOVA

FOTO: Lutke osvojile Karlovac u prekrasnoj povorci, ovo je sjajno