Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  16C° Karlovac

 • weather-image

  15C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  15C° Ozalj

 • weather-image

  15C° Slunj

Karlovac ZA UŠTEDE ENERGIJE Podijeli

Osam i pol milijuna kuna za energetsku obnovu Prirodoslovne škole, dodatnih 730.000 za prenamjenu prostora

U školu uskoro stižu učenici MIOŠ-a

Više od osam i pol milijuna kuna, od čega je 58 posto novca bespovratno iz EU-a, bit će uloženo u energetsku obnovu Prirodoslovne škole. Osim toga ova je škola od županij dobila i dodatnih oko 730 tisuća kuna kako bi prenamijenila 400 kvadrata svoga prostora za preseljenje učenika MIOŠ-a.

Škola bi energetskom obnovom trebala iz energetskog razreda D prijeći u B i štedjeti čak 73 posto energije.

– Od mjera energetske učinkovitosti koje su predviđene u sklopu radova koji vrijede osam i pol milijuna kuna su toplinska zaštita vanjske ovojnice, odnosno vanjskih zidova, stropova, krovišta, te zamjena stolarije. Zatim, ugradit će se solarni toplinski sustav za zagrijavanje potrošne vode, rekonstruirat će se unutarnja rasvjeta i ugraditi moderna LED rasvjeta rekao je na današnjem predstavljanju projekta pomoćnik direktora REGEA-e Karlo Rajić.

Još uvijek se očekuje raspisivanje novog natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije gdje se novac koji ulaže županija može dodatno sufinancirati s 80 posto.
Prirodoslovna škola uskoro bi trebala započeti suživot s Mješovitom industrijsko – obrtničkom školom koja seli iz sadašnjeg prostora OŠ “Braće Seljan” u Domobranskoj ulici. Dok se ne urede prostori koje su dobili na Strugi, Prirodoslovna će im biti domaćin zbog čega su svojih 409,5 kvadrata prenamjenili za frizerski, kozmetičarski, pedikerski i mesarski praktikum.  Novac, oko 730 tisuća kuna, osigurala je Karlovačka županija.

– Preuređen je i prenamijenjen laboratorij, jedna učionica u četiri praktikuma za potrebe Mješovito-industrijsko obrtničke škole. Preuređena je i prenamijenjena stara zbornica u jednu učionicu i jednu manju pomoćnu učionicu, dok je druga učionica preuređena u novu veću zbornicu. Uređeno je i predvorje škole, a u prehrambenom laboratoriju, pedološkom laboratoriju, hodniku i svlačionici zamijenjen je stari parket s podnim pločicama.  Početkom sljedeće godine planira se preurediti i opremiti kemijski laboratorij za potrebe naše škole i jedan laboratorij preurediti u praktikum za potrebe MIOŠ-a u na Strugi, rekao je ravnatelj Nenad Klasan.

Ovaj projekt sada nije u početnoj već poodmakloj fazi i najteži dio je iza nas, poručio je župan Damir Jelić, a gradonačelnik Damir Mandić dodao kako preseljenje MIOŠ-a iz Domobranske ne ovisi više ni o Gradu ni o Županiji, nego o realizaciji ovih projekata. Odlaskom MIOŠ-a iz Domobranske otvorit će se mogućnost da OŠ Braća Seljan već iduće godine prijeđe u jednu smjenu.

Pročitajte i ovo

CENTAR

Zvijezda je gradilište: Oružana niče, ulice raskopane, pogledajte radove