Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  0C° Karlovac

 • weather-image

  -0C° Duga Resa

 • weather-image

  -1C° Ogulin

 • weather-image

  -1C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Život MUKE PO PARKIRANJU Podijeli

Osobe s invaliditetom negoduju zbog uvjeta za besplatno parkiranje na mjestima pod naplatom

Mladost traži da u zahtjevu piše registracija vozila, a ne broj njihova rješenja

Osobe s invaliditetom u Karlovcu imaju besplatan parking na mjestima pod naplatom što pozdravljaju, ali upozoravaju na problem – Mladost traži da u zahtjevu piše registracija vozila, a ne broj njihova rješenja.

Premali broj mjesta za vozila osoba s invaliditetom na karlovačkim parkiralištima razlog je zbog kojeg je u novoj Odluci o parkiralištima data mogućnost besplatnog i neograničenog parkiranja osobama s invaliditetom i na mjestima pod naplatom. Iako to pozdravljaju u županijskom Savezu udruga osoba s invaliditetom danas upozoravaju kako ta odluka njima ipak ne ide na ruku.

Naime, tvrtka Mladost, koja naplaćuje parking, traži da se u zahtjevu za besplatnim parkiranjem upiše registracija vozila, a ne ime i prezime osobe koja će koristiti tu uslugu.

Besplatno, neograničeno parkiranje na mjestima pod naplatom u Karlovcu imaju osobe s invaliditetom s područja cijele Hrvatske koje prethodno ispune zahtjev. Može ga se pronaći na službenim stranicama Mladosti

– Osobe s invaliditetom puno puta niti nemaju vlastiti automobil i moraju se snalaziti. Ja ne znam tko će me kada voziti. Može me voziti susjed ili bilo tko drugi, kaže predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije Gordana Jurčević.
Predsjednica Saveza Blaženka Presečan pak ističe kako takva odluka nije dobra jer se njome omogućuje da prava ima vozilo, a ne osoba i to žele promijeniti.
– Da bi se softverski riješila ta stvar potrebna je informatička podrška koju tvrtka Mladost trenutno nema. Naša je intencija da se to rijši, dodala je tajnica Saveza Veronika Lendler.

Za zlouporabu znakova pristupačnosti odgovorne moraju biti same osobama s invaliditetom. Na njima je da ih ne daju drugim osobama, kažu u Savezu

U Mladosti su svjesni činjenice da znak pristupačnosti koje dobivaju osobe s invaliditetom nije vezan uz registraciju automobila. No, zbog prečestih zlouporaba toga znaka, odlučili su se da ipak registracija vozila bude temelj za oslobađanje plaćanja. Onima koje svaki puta prevozi netko drugi omogućit će brzu promjenu podataka, rekao je Hrvoje Čubrić iz Mladosti.

– To se može promijeniti dolaskom u naše ured, telefonskim pozivom ili pisanim putem. Tada besplatno parkiranje vrijedi samo za to drugo, prijavljeno vozilo.

Pročitajte i ovo

OČEKIVANO

“Borovo” u Dugoj Resi zatvorilo vrata zbog dugogodišnje neisplativosti