Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  12C° Ogulin

 • weather-image

  13C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Karlovac U GALERIJI KARAS Podijeli

Otvara se „Srce tame“ – samostalna izložba renomiranog slikara Zoltana Novaka

Ovaj se akademski slikar u svom radu bori i miri sa stvarnošću pa inspiracija za slike koje stvara stiže iz njegova unutrašnjeg svijeta

Samostalna izložba slikarskih radova jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara srednje generacije – Zoltana Novaka otvara se u srijedu, 13. listopada u 19 sati u karlovačkoj Galeriji „Vjekoslav Karas“.

Izložba naslova „Srce tame“ nastala je u autorskoj koncepciji slikara Zoltana Novaka i više kustosice Gradskog muzeja Karlovac – Antonije Škrtić.

Iskreno i uvjerljivo slikarstvo

Novakovo slikarstvo je iskreno i uvjerljivo, za njega osobno neophodno, promatraču otvara prostor obojen utjehom. Ovaj se akademski slikar u svom radu bori i miri sa stvarnošću pa inspiracija za slike koje stvara stiže iz njegova unutrašnjeg svijeta izgrađenog od emocija, sjećanja, doživljaja zagrebačke kvartovske i globalne svakodnevice, ispitivanja etike i istraživanja književnosti, filma i glazbe.

U svom slikarskom opusu Zoltan Novak kretao se kroz žestoku izmjenu tonaliteta boje i istraživanje mogućnosti materije, u tome razvoju važnu ulogu uvijek je igrao prikaz ljudskog lika koji se iz jednog slikarskog ciklusa u drugi više ili manje mijenjao, dok je komuniciranje tema, koje ga preokupiraju, uvijek ostalo vezano uz smisao djela.

Na 53. venecijanskom bijenalu 2009. godine Zoltan Novak, uz Nikolu Koydla i Matka Vekića, predstavlja Hrvatsku ciklusom slika duboko autobiografskih i subjektivnih tema otuđenosti i prokletstva grada, prolaznosti, ljubavi i slikarstva.

-Nakon izložbe ciklusa „Kontrola iluzije“ 2015. Zoltan Novak koncentrirano majstorsko iskustvo slikanja uljem na platnu, a platna su mu cijelo vrijeme od samih početaka velikih formata, mijenja bržim načinom slikanja akrilom, što mu pruža mogućnost za impulzivniju slikarsku reakciju te slobodnije variranje likovnih kompozicija i tema. Rezultat takva pristupa velika je samostalna izložba održana u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 2019. pod naslovom „Svijet bez mjere“ kojom je pokazao dojmljivu stvaralačku žestinu i aktualnost. Na izložbi u Galeriji „Vjekoslav Karas“ bit će izložene tri slike sa spomenute izložbe. Izdvajam kompoziciju „Nepomirljivi“, koja evocira antivestern Clinta Eastwooda, a koji predstavlja neumoljivost nasilja koje samo sebe hrani i preuzima sudbine i živote prema principu domino efekta usprkos namjerama iskupljenja, oprosta i milosrđa, kaže viša kustosica Antonija Škrtić o slikaru Zoltanu Novaku i izložbi „Srce tame“.

Izložba ostaje otvorena do 5. prosinca

Preostale slike koje će Karlovčanima biti predstavljene na izložbi recentnog su nastanka i predstavljaju nastavak autorovih likovnih istraživanja. Iz presjeka ove bogate izložbe izdvajamo još neke slike koje će publika po otvorenju moći vidjeti, poput slike „Srce tame“, koja je posveta pripovijetki Josepha Conrada, po kojoj je Francis Ford Coppola snimio film „Apokalipsa danas“.

Slika „Party“ izvedena je kao svojevrsni negativ bučne zabave ljudi koji se nadglasavaju, grle i dižu ruke u zrak u veselju dok u zraku visi opasnost. Slikom „Klinci“ umjetnik prikazuje vršnjačko nasilje, a na izložbu su uvrštene i četiri slike u kojima se umjetnik bavi osobnim, prisnim odnosima unutar obitelji. Tako je obitelj tema slike „Svemirska obitelj“ kojom slikar odaje počast obiteljskom životu, a na slici „Klupica“ osjećamo zaljubljenost koja je do kraja ugasila i utišala nemirni i nasilni kontekst grada.

Izložena djela pružaju uvid u likovna istraživanja i bogatstvo sadržaja kojima se Zoltan Novak bavi oduševljeno slikajući u svojem ateljeu. U iščekivanju sljedeće velike tematske izložbe nekoliko nedavno nastalih djela predstavljenih u Galeriji „Vjekoslav Karas“ pruža dragocjenu mogućnost spoznaje o tome koliko je za autentičnog umjetnika bitna veza između umjetničkog izražavanja i života koji živi i iskreno dijeli sa svima svojima.

Izložba ostaje otvorena do 5. prosinca 2021. godine, a može se razgledati u radno vrijeme Galerije „Vjekoslav Karas“ pridržavajući se važećih epidemioloških mjera. Osim kataloga izložbe koji će se prigodom otvorenja moći nabaviti gratis, za potrebe grupnih posjeta srednjoškolaca priređen je edukativni radni listić.

Ostvarenje izložbe financijski je omogućilo Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Karlovac.

Potpis pod fotografije slika Zoltana Novaka:
1. Zoltan Novak, Nepomirljivi, 2018., foto: Goran Vranić
2. Zoltan Novak, Blijedi prijatelji, 2021., foto: Goran Vranić

Pročitajte i ovo

IZBORI U HDZ-U

HDZ-ovci izabrali nove/stare šefove: Murganić u županiji, Mandić u gradu