Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  14C° Karlovac

 • weather-image

  14C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  14C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Karlovac NOVO NENORMALNO Podijeli

Otvoren vrtić Mahično: Djeca iza stakla gledala uzvanike

Zbog epidemije izostala je dječja priredba, ali mališane to nije spriječilo da pjevaju

Potpuno novi vrtić Mahično svečano je danas otvoren, ali po prvi puta ovakvu svečanost, zbog COVIDA – 19, nisu uljepšala djeca za koju je i izgrađen.

Zbog epidemioloških mjera djeca su bila u vrtiću dok su ispred ulaza uzvanici držali govore. Uslijedio je obilazak vrtića, ali samo izvana, u zgradu nitko nije smio ući. Mališani, zajedno s tetama, svoje goste su gledali i pozdravljali iza stakla, čak su i zapjevali jer njima ništa ovaj dan neće pokvariti.

Sve novo

Dvije jasličke i jednu mješovitu vrtićku skupinu pohađat će 46 mališana, a o njima će brinuti šest novozaposlenih odgojiteljica. Osim toga, u popodnevnim satima u novom vrtiću provodit će se i program predškole koji je proteklih 8 godina bio u domu Mahično.

– Mislim da imamo sve preduvjete za jedan predivan boravak djece. Sedamanaestero djece prešlo je iz vrtića u gradu u ovaj novi, u svom naselju, rekla je ravnateljica Vrtića 4 rijeke Bernarda Vuksan uvjerena da je budućnost ovog projekta zagarantirana. Jučer je na upoznavanju s roditeljima, naime primjetila da je dosta majki ponovo trudno.

U slučaju da kapacitet ovog vrtića bude premali za sve potrebe, kaže, tražit će načina da prošire kapacitete. Projekt Dječji vrtić i jaslice Mahično za dječji osmijeh sufinanciran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj sa 3,8 milijuna kuna te nacionalnim sredstvima od 672 tisuće kuna.

Za ruralni razvoj iz EU bit će još više eura

U novoj financijskoj perspektivi EU novca će za ruralna područja biti još i više, najavio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

-Ističe sedma godina provedbe programa Ruralnog razvoja. Posebno u zadnje četiri godine on je uspješno realiziran. Bilježimo najučinkovitiji program na razini svih EU fondova u Republici Hrvatskoj. Buduća perspektiva koja nas očekuje u dijelu ruralnog razvoja je na razini sličnih sredstava. Ujedinjeno s hrvatskim doprinosom iznosi kao i aktualna perspektiva. Ali, Vlada se pobrinula da dobijemo i dodatna sredstva u budućem programskom razdoblju. Na ove 2,3 milijarde eura možemo računati i na dodatnih 100 milijuna eura za ruralni razvoj uz kohezijska sredstva te na 200 milijuna eura kroz Fond za oporavak koje će Ministarstvo poljoprivrede plasirati putem Agencije za plaćanja u ruralna područja.

Pročitajte i ovo

POMALO

Radovi na Dubovcu trebali bi biti gotovi do kraja listopada