Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

  • weather-image

    10C° Karlovac

  • weather-image

    9C° Duga Resa

  • weather-image

    9C° Ogulin

  • weather-image

    10C° Ozalj

  • weather-image

    9C° Slunj

Hrvatska SLOM BRANŠE Podijeli

Ovo je nelogična država, klet može točiti kavu, a kafe bar ne. Kazne za otvaranje najrigidnije su nam u Europi

Unatoč tome, ima lokala u Karlovcu i Dugoj Resi koji su otvoreni i u njima pije policija i vatrogasci, kaže Godač

Imam podatak da je u Hrvatsku samo u prosincu uvezeno 1723 aparata za kavu, pitanje je jesu li svi oni fiskalizirani, ima li  država  nad njima nadzor i kakav, kad se pri kupnji kave na takvom aparatu ne izdaje račun?  U nenormalnoj smo situaciji gdje se kava kupuje na kiosku, ali se ne može popiti u kafe baru.

Ovako zbori poznati karlovački ugostitelj Željko Godač, vlasnik četiri kafića koji zapošljava 24 radnika. Ogorčen i revoltiran Plenkovićevom i HDZ-ovom Vladom koja je ugostitelje zatvorila još 28. studenog pod objašnjenjem širenja korone, a sada im i dalje ne daje raditi.

-Ovo je nelogična država, pekarnica izdaje kavu za van, a mi koji smo za to registrirani, ne možemo. Situacija je dramatična, a Vlada to ne razumije ili ne želi razumijeti, kaže Godač. Dodaje da prema njegovim informacijama na tržištu je više od 3 tisuće aparata za kavu i postavlja još jedanput pitanje nadzora nad njima i jesu li svi fiskalizirani.

Otvoreni su lokali u Karlovcu i Dugoj Resi gdje pije policija i vatrogasci

Nigdje nije dokazano da su kafići i restorani izvori korone, odnosno da smo mi ugostitelji krivci, niže dalje kritike Godač.

A kritike su s pravom i lako dokazive, onome tko bi se htio s njima baviti. Postoje tako lokali u Karlovcu i Dugoj Resi u kojima piju i vatrogasci i policija, pa nikome ništa, u Zagrebu ima hrpa lokala koji rade, pa gdje su onda sad tu inspekcije, konkretan je Godač.

Kaže da je ugostiteljstvo na izdisaju, zna mnoge ugostitelje koji više ne mogu spojiti niti kraj s krajem. – Oni su se zadužili, dalje neće moći, ja sam situiran, bilo bi žalosno da nakon četvrt stoljeća rada nemam ušteđevinu, no nisu svi u toj situaciji.

Ovo je borba za opstanak

Godač misli da se ugostiteljstvo planira  otvoriti oko 15. ožujka, no i tu vidi druge nakane. – To je zbog mora, sezone, da se oni tamo pripreme jer valjda u glavama naših vladajućih ugostiteljstvo postoji samo na moru. Mi na kontinentu nismo bitno, tko nas šljivi, kaže naš sugovornik.

Podržava Udrugu Glas poduzetnika i Hrvoja Bujasa za kojeg kaže da jedini “dere u glavu”, bez okolišanja i pogađa srž. Razočaran je raznim drugim udrugama, cehovima, za koje kaže da su ugostitelje u sve ovo uvukli, a onda dali ostavke.

Godač je bio dragovoljac u Domovinskom ratu, u specijalnoj policiji, kaže da mu borba nije strana, a sad samo želi raditi i da njegovih 24 zaposlenika normalno zarađuje svojim rukama i radom, bez državne pomoći.

“Ovo je borba za našu egzistenciju, za opstanak, na žalost mi nemamo tu snagu kao ugostitelji u Češkoj koji su pokazali zube državi. Kod nas je država zapriječila kazne od 30 do 70 tisuća kuna i mjesec dana ključa u bravu i to su najrigidnije kazne u Europi. Vlada na nama trenira strogoću, u kleti možeš popit kavu, u kafe baru ne možeš, sve ide prema još gorem. Ako i otvorimo, pitanje je tko će više raditi od radnika jer mnogi već sad idu i traže druge poslove, kaže Godač.

Pročitajte i ovo

137. BRIGADA

Predsjednik Milanović dolazi na 30. godišnjicu osnutka 137. brigade u Dugoj Resi