Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  20C° Karlovac

 • weather-image

  20C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Hrvatska BIVŠI PREDSJEDNIK Podijeli

Papa je najbolje sagledao cijelu situaciju oko Ukrajine, sve se na kraju vrti oko plina

Interesantno je koji je pritisak bio da Sjeverni tok 2, da plin ne ide u Europu. A što onda ide? Onda ide američki ukapljeni plin

O političkoj situaciji u svijetu, ratu u Ukrajini, ali i trenutnom položaju Hrvatske u razgovoru za Radio Mrežnicu govori bivši predsjednik, Stjepan Mesić.

Svijet se trenutno preslaguje, i to je svima jasno, a sve je počelo nakon propasti Sovjetskog Saveza kada su Kina i Rusija ojačale i postale silama:

– Radi se o tome da je nakon propasti Sovjetskog saveza, onaj upravljački dio Amerike shvatio da su oni pobijedili. Mislili su tako da mogu biti hegemon u svijetu. Međutim, Kina je ojačala i postala supersila, a Rusija se također iz onog cijelog kaosa uspjela podići i postati silom, kazao je u razgovoru za Radio Mrežnicu bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Prema tome, sada je potrebno graditi svijet koji će biti pluralan, koji neće biti više unilateralan.

U tom smislu, jasno je kako je akcija koju Rusija provodi, za osudu.

Smatra tako Mesić, sve je trebalo riješiti diplomatski, sukladno prijašnjim dogovorima:

 

– Ova akcija koju provodi Rusija je svakako za osuditi. Pitanje je trebalo rješavati diplomatski. Dakle, ako je u razgovoru između Amerikanaca, i svojevremeno Gorbačova, zaključeno da bi bilo dobro da Ukrajina ostane neutralna, da se ne širi NATO pakt na zemlje koje graniče sa Rusijom.

Međutim, to se sve zaboravilo, i krenula je kampanja učlanjivanja u NATO pakt, a pritom se raspao onaj Varšavski pakt.

Pita se sada Mesić, tko je tu kome sada neprijatelj:

– Sad se mora stvarati takvo društvo u kome je potrebna koordinacija, gdje je potrebna suradnja. Neki su to shvatili da Europa može biti bez Rusije, ili protiv Rusije. A to nije dobro, tvrdi.

U cijeloj priči, najbolje je cijelu situaciju uspio sagledati Papa, kojeg je ovom prilikom bivši predsjednik i citirao. Rekao je kako nije isključeno da je rat u Ukrajini isprovociran.

Jer, sve se na kraju vrti upravo oko plina:

– Interesantno je koji je pritisak bio da Sjeverni tok 2, da plin ne ide u Europu. A što onda ide? Onda ide američki ukapljeni plin.

O svemu tome treba razgovarati, kaže, ali dodaje i kako ovo nije ništa drugo nego propagandni rat.

Najlakše je osuditi Rusiju zbog ratne operacije, s čime se slaže Mesić, ali napominje kako uvijek treba sagledati i uzroke i posljedice:

– Sada moramo rješavati posljedice. Svaki rat je završio s mirom. Bilo bi dobro da i ovaj tako završi, i to što prije. Nažalost, dok do toga dođe, biti će puno mrtvih i puno unesrećenih.

Hrvatska se ne treba bojati

Rat je sada na vrhuncu, došlo je do kulminacije, a oni koji trebaju, shvatit će da njihova vizija nije moguća:

– Oni koji su mislili da svijet može imati samo jednog hegemona, shvatit će da to nije tako. Svijet je previše različit i izlaz treba tražiti u koordinaciji, u suradnji.

Jer, ne živimo samo zasada, moramo misliti i na druge koji dolaze iza nas, mišljenja je Mesić i zaključuje kako se Hrvatska ne nalazi u opasnosti.

 

L. Grčić

Pročitajte i ovo

SAMO POLAKO

Dobrovoljni vatrogasac iz Karlovačke županije lakše ozlijeđen na Dinari, već je kod kuće