Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  27C° Karlovac

 • weather-image

  27C° Duga Resa

 • weather-image

  25C° Ogulin

 • weather-image

  26C° Ozalj

 • weather-image

  26C° Slunj

Karlovac VJEROVALI ILI NE Podijeli

Petračić: Bizarno, Karlovac zatvara klizalište kad se na hlađenje ne bi potrošio ni kWh struje jer će temperature biti – 15

Vrijeme idealno, ali lokot na klizalište

Da ne bi ostali lišeni bizarnosti upravljanja ovim gradom i njihovim resursima pobrinuli su se direktor i djelatnici gradske tvrtke Mladost i sada kada je klizanje najljepše i najprirodnije – zatvoriti klizalište !!! Poručuje to gradski vijećnik Davor Petračić upozoravajući tako na apsurd – vani sibirske temperature, a klizališta nema.

Iako će temperatura zraka sljedeći tjedan dosezati i -15°C, i neće se na hlađenje ledene površine potrošiti niti jedan kWh struje, odnosno niti jedna kuna, gradonačelnik grada Karlovca u suradnji sa direktorom Mladosti – zatvara klizalište. Bez obzira na vremenske prilike koje postaju idealne za takav sport, slijepa, neracionalna, jednoumna, jednoglava i neprilagodljiva politika – zatvara klizalište, zbog valjda nečijeg, davno sročenog plana koji se temelji na prosječnoj godini kada su temperature u ovo doba godine bliže proljetnim, a potrošnja energije za održavanje leda prevelika i financijski neodrživa.

Imat ćemo problema s poplavama

Isto se dešava i sa obranom od poplava.

Oborine koje su pale na kraju veljače u vrlo velikom intenzitetu, pogotovo uzvodno od naših rijeka u Sloveniji i Gorskom Kotaru (Delnice 150 cm, Karlovac 44, Plitvice 116cm, Ogulin 95cm, Slunj 85cm, Čabar 89cm) ukazuju na veliku vjerojatnost da ćemo imati vrlo velikih problema sa obranom od poplava ako najavljivanu hladnoću sljedeći tjedan naglo zamjeni južni vjetar koji uzrokuje naglo topljenje snijega a tlo je od predhodnih obilnih padalina već natopljeno vodom i nije u stanju upijati otopljeni snijeg.

Napadani snijeg u stvari, predstavlja zaleđeni rezervoar vode kojemu stranice pucaju u slučaju dolaska snažnog juga i velika količina vode se naglo slijeva u premala korita, a Karlovac je prva ravnica gdje se voda nakon uskih brdskih korita dobije priliku razliti.

Nesposobni upravitelji ovoga grada u međuvremenu su smanjili mogući volumen za razlijevanje rijeka izgradnjom nasipa puno preširoko oko Gornjeg Mekušja i tako značajno pogoršali stanje sigurnosti od poplava grada Karlovca i naročito prigradskih naselja kao što su Logorište, Donja Švarča, Borlin, do te mjere da je dodatno ugrožen i sam centar grada, ali i nasipom „spašeno“ Gornje Mekušje iz razloga što je suženjem korita protoka Korane, a zadržanjem količine vode koja mora proći kroz grad znatno povišen svaki sljedeći visoki vodostaj što bi trebalo biti elementarno logičko zaključivanje.

Moramo imati na umu da svaki centimetar snijega na vodom zasićenom tlu predstavlja površinski migrirajuću vodu što znači da je u Delnicama akumulirano 21 litra vode/m2 , Slunju 12, Plitvicama 16 lit/m2 što na prvi pogled ne izgleda puno, ali ako se pomnoži sa površinom sliva koja gravitira i prolazi kroz Karlovac, to je jako, jako puno….

Što uopće možemo učiniti ?

Možemo HE Lešće uključiti u dio sustava obrane od poplava grada Karlovca na način da se formira stožer nadređen HEP-u koji će imati ovlasti pored interesa HEP-a određivati koliko, kada, do koje mjere i kojim intenzitetom će se ispuštati akumulacija HE Lešće, jer prvo djelomičnim pražnjenjem akumulacije a onda potpunom obustavom proizvodnje struje na 2-3 kritična dana i to 9 sati prije nailaska vodenog vala u Karlovac, poplavni val se može smanjiti za utjecaj Dobre koji može biti 80 m3/sec što znači da se vodostaj rijeke Kupe može sniziti za možda presudnih minimalno 0,8 m onda kada nam je to najpotrebnije.

Matematički dokaz: (80m3/sec protok) : (90m širina rijeke Kupe) : (1,1m/sec brzina visoke vode)=0,8m .

Da li će se to i provesti ? Ne vjerujem jer se neće provesti niti puno jednostavnija odluka da se klizalištu produži rad kroz izrazito hladni period. Nadam se da će barem priroda biti milostiva prema nama i da neće dopustiti naglo otapanje snijega uzvodno od Karlovca nakon hladnoća koje nam slijede, piše karlovački vijećnik Davor Petračić.

Pročitajte i ovo

ZVJEZDANO LJETO

Alen Slavica u Aquatici, The Mith na Starom gradu, predstava ‘Udovice’ u Zorin domu