Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Karlovac REAGIRANJE GRADSKE TOPLANE Podijeli

Petračić građane dovodi u zabludu: Put do nižih troškova grijanja je energetska obnova zgrade, bez obzira na energent

Grijanje na Gradsku toplanu već danas nije skupo ukoliko je zgrada energetski obnovljena i racionalno troši toplinsku energiju

Put ka nižim troškovima grijanja je ulaganje u energetsku obnovu pojedine zgrade, neovisno o samom energentu (Gradska toplana ili plinski priključak), kažu tako u Gradskoj toplani u svom reagiranju na jučerašnji istup Davora Petračić. Tvrde kako Petračić “opet građane dovodi u zabludu jer iznosi svoje viđenje rješenja kao jedino i ne navodi punu sliku problema”.

-Građane time vodi u zabludu, mogući financijski rizik i opasnost, naglašavaju iz Gradske toplane.

Više čitajte u nastavku:

“Vezano za usporedbu dviju zgrada u Krležinoj, „njegove“ i susjedne, najprije treba naglasiti da godišnji prosječan trošak grijanja stana od 60m2 u susjednoj uspoređenoj zgradi na Gradskoj toplani nije 5.500 kn, već oko 4.200 kn.

Susjedna zgrada (za razliku od zgrade g. Petračića) nije još uvijek energetski obnovljena, pa prirodno trenutno troši više toplinske energije. S druge strane su se stanari zgrade g. Petračića zadužili radi financiranja svojeg ulaganja i vjerojatno plaćaju veću pričuvu.

Također, troškovi održavanja novog plinskog postrojenja su relativno mali, za očekivati je da će vremenom porasti -sukladno tome iskazan sadašnji godišnji trošak od 2.000 kn za grijanje stana od 60m2 vjerojatno ne odražava realni ekonomski trošak, već podcijenjeni.

Dakle, put k nižim troškovima grijanja je ulaganje u energetsku obnovu pojedine zgrade, neovisno o samom energentu (Gradska toplana ili plinski priključak).

To je ono na čemu Gradska toplana kontinuirano radi sa stanarima zgrada koje grije. Tako sve više zgrada u Karlovcu obnavlja svoje fasade i provodi ostale mjere povećanja energetske učinkovitosti, što na kraju rezultira bitno nižim računima za toplinsku energiju.

Izvrstan primjer su dvije susjedne, preko 50 godina stare zgrade u našem gradu, priključene na Gradsku toplanu, u potpunosti energetski obnovljene i s racionalnom uporabom energije, koje nakon obnove imaju relativno niske račune –godišnji ukupni prosječni ukupan trošak grijanja u 2020. za tipičan stan od 61m2 iznosi svega 2.300 kuna.

Sve više zgrada u gradu Karlovcu prirodno ide tim putem. Dakle, grijanje na Gradsku toplanu već danas nije skupo ukoliko je zgrada energetski obnovljena i racionalno troši toplinsku energiju.

Planovi g. Petračića o izgradnji 25 plinskih kotlovnica diljem grada predstavljaju, kada bi se to i napravilo, bitan korak unatrag u smislu grijanja Grada: s ekološke, s razine sigurnosti usluge za građane, a uskoro i s ekonomske razine, jer će grijanje plinom postati dodatno opterećeno EU taksama na fosilna goriva.

Naime, budućnost grijanja grada Karlovca je u grijanju toplinom iz obnovljivih izvora energije, a ne iz plina koji je ipak fosilno gorivo.

Ovakvim svojim idejama g. Petračić pokazuje i nepoštivanje direktiva EU te strateških odrednica RH. Naime, RH se opredijelila za energetsku održivost, kao i Europa. U skladu s time RH je donijela Nacionalnu strategiju energetskog razvoja RH s pogledom na 2050., koja podrazumijeva potpuni prestanak korištenja fosilnih goriva u svim proizvodnim procesima, što znači i u toplinskim sustavima.

Temeljem navedene Strategije već su formirani i formiraju se novi programi financijskog poticanja prelaska na ekološki prihvatljive izvore energije. U odnosu na pojedinačne blokovske kotlovnice koje g. Petračić spominje, centralno postrojenje Gradske toplane je za građane bitno sigurnije rješenje, jer je 24 sata vođeno od strane stručnog tima, podliježe kontinuiranim inspekcijskim sigurnosnim nadzorima, štetni plinovi idu kroz visoki 70-metarski dimnjak iznad grada, a samo izgaranje i štetne emisije se dešavaju daleko od domova građana (a ne na njihovim krovovima, pored njihovih zgrada i sl.).

Ujedno građani dobivaju najbržu uslugu kod problema sa svojom kućnom instalacijom u zgradi. Na kraju, Karlovac je jedan od rijetkih gradova s obližnjim geotermalnim potencijalom. Taj obnovljivi izvor ili neki drugi moguće je do domova građana dovesti ekonomski isplativo isključivo postojećim vrelovodom, koji je upravo krenuo u projekt obnove.

Bilo kakvim dodatnim postrojenjima na fosilno gorivo nema mjesta u ideji zelenog grada, čemu teži grad Karlovac.”

Pročitajte i ovo

SRETAN KRAJ

Gorila je vraćena: Pronašla je Karlovčanka u šetnji s psom