Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  8C° Karlovac

 • weather-image

  10C° Duga Resa

 • weather-image

  9C° Ogulin

 • weather-image

  7C° Ozalj

 • weather-image

  9C° Slunj

Karlovac NITI JE, NITI ĆE BITI Podijeli

Petračić: Opasnost od manjih poplava je riješena, ali od velikih je izgradnjom nasipa povećana. Mandićevo uvjerenje ne odgovara ni blizu istini

Svjesni smo da se vremenski ekstremi povećavaju, tako da nam logika nalaže da nakon ekstremnih suša možemo očekivati i ekstremne poplave

Uvjerenje gradonačelnika Mandića mogli bi neki shvatiti „zdravo za gotovo“ pa sam dužan reagirati na taj naslov i da ta konstatacija niti blizu ne odgovara istini, poručio je danas bivši vijećnik Davor Petračić nakon što je karlovački gradonačelnik danas izjavio da bi Karlovac 2025. godine trebao biti siguran od poplava.

Istina je da je izgrađeno puno nasipa uz Koranu, Kupu i Mrežnicu, ali na žalost nasipi nisu garancija poplavnoj sigurnosti grada Karlovca iz jedinog razloga što još uvijek nije u potpunosti osposobljen najmoćniji sustav obrane od poplave grada Karlovca koji je djelomično izgrađen još prije 40 godina – Kanal Kupa-Kupa, kaže Petračić.

Naime, isti sustav nije dovršen jer nije izgrađena brana na Kupi , kao niti ustava i nasip Kupčina kako bi se poplavni val Kupe (višak vode koji korito kupe u Karlovcu zajedno sa nasipima ne može progutati) mogao preusmjeriti u kanal Kupa-Kupa i dalje u retenciju Kupčina u koju bi se poplavni val trebao moći izlijevati barem 3 dana dok ne prođe poplavni val, a kasnije polako vraćati u tok rijeke Kupe kod Kupčine bez posljedica po ljude i imovinu.

Bilo mi je već kao vijećniku jasno da će se ta – najbitnija, a politici zadnja faza (nevjerojatno) u obrani od poplava jednostavno – zaboraviti.
Inače, osim obrane od poplava, brana u Brodarcima mogla bi proizvoditi godišnje i do 50,56 GWh električne energije ili 50.560.000 kWh i ako računamo samo 1 kWh po 1 kunu…. I mogao bi biti prihod Grada Karlovca…

 

 

Daje se prikaz položaja nikad izgrađene brane Brodarci koja treba višak vode Kupe preusmjeriti u kanal Kupa-Kupa i dalje u retenciju Kupčina.

Inače, osim obrane od poplava, brana u Brodarcima mogla bi proizvoditi godišnje i do 50,56 GWh električne energije ili 50.560.000 kWh i ako računamo samo 1 kWh po 1 kunu…. I mogao bi biti prihod Grada Karlovca…

 

Ako toga na vrijeme nismo svjesni, moglo bi nam se dogoditi ovo, a možda i gore od toga  jer su istovremeno izgrađeni nasipi koji su zaista zaštitili Logorište i Gornje Mekušje od manjih poplavnih voda ujedno i suzili područje izljevanja rijeka i time kod ekstremnih poplavnih voda ugrozili cijelo područje grada jer se smanjenjem širine razljevanja vodotoka  kod istih a značajnih protočnih količina vode vodostaj nužno – diže.

Ne želim to Karlovcu, ali moramo imati na umu da je opasnost od manjih poplava nasipima riješena, ali od velikih poplava izgradnjom nasipa u stvari je povećana opasnost i takva će biti dok se u potpunosti ne izgradi najmoćniji karlovački sustav u obrani od poplava – vrhunski zamišljen sustav koji predstavlja još uvijek nedovršeni  KANAL KUPA-KUPA.

Svjesni smo da se vremenski ekstremi povećavaju, tako da nam logika nalaže da nakon ekstremnih suša možemo očekivati i ekstremne poplave !

Ovo je bitno za imati na umu jer većina nas Karlovčana nije samo privremeno u ovom gradu.

Pročitajte i ovo

BRZO UHVAĆEN

Dugorešanin (39) je provalio u kafić prije par dana, pa brzo uhvaćen