Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  21C° Karlovac

 • weather-image

  21C° Duga Resa

 • weather-image

  22C° Ogulin

 • weather-image

  21C° Ozalj

 • weather-image

  20C° Slunj

Britanska policija objavila je upozorenje javnosti da se kloni tableta ecstasyja u obliku američkog predsjednika Donalda Trumpa koje su iznimno opasne. Uhvaćen je muškarac pod sumnjom da je opskrbljivao narančastim tabletama, rekla je policija. "Kriminalci stalno iznalaze nove načine da prodaju svoju drogu i da je učine primamljivijom. Vidjeli smo i prije tablete MDMA (ecstasy) proizvedene u obliku raznih predmeta popularne kulture, a nedavni primjer su one u obliku Donalda Trumpa", rekao je detektiv Ryan Barnes iz policije u Bedfordshireu. "Naiđete li na ovu ili neku drugu vrstu droge, molimo ne uzimajte je zbog vlastite sigurnosti, jer nikad ne možete biti sigurni što te tablete sadrže", dodao je. To nije prvi put da su otkrivene droge s likom američkog predsjednika. Britanska policija prošlo je ljeto upozorila na jake tablete koje podsjećaju na Trumpa. Slično je zabilježeno prije dvije godine u Hong Kongu, u Njemačkoj prošle godine i u SAD-u ove. Britanska policija upozorava na opasan ecstasy u obliku Trumpa Teško je odoljeti navali gladi u kasne noćne sate, a u tim je trenucima naš najčešći odabir nezdrava hrana. Umjesto da se odupirete gladi, radije odaberite zdrave alternative za noćni obrok Jedite bez brige za liniju: Noćni zalogaji ne moraju biti nezdravi Youtuber se nerijetko hvali zaradom koju ostvaruje putem društvenih mreža. Kako sam kaže, krenuo je od nule, a do sada si je već omogućio dva Porschea, Rolex sat i naposljetku Lamborghini Urus Baka Prase pohvalio se novim autom: 'Sirotinjski, ali pošteno' Bilo bi teško ignorirati Stipu. Govorimo da je pred njim meč koji će odrediti najvećeg teškaša u povijesti pa bi stoga bilo ludo reći da nije dovoljno dobar da sudjeluje u novom meču za titulu, rekao je White White otkrio: Poraz ili pobjeda, Miočić će se boriti s Ngannoum!

Život EUROPSKA UNIJA Podijeli

Plastični otpad i reciklaža u EU-u: Činjenice i brojke

Manje od trećine plastičnog otpada reciklira se u Europi.

Proizvodnja plastike u svijetu eksponencijalno je narasla zadnjih desetljeća, od 1,5 milijuna tona 1950., na 322 milijuna tona 2015., a sukladno s tim narasla je i količina plastičnog otpada. Europska unija već je poduzela mjere za smanjenje plastičnog otpada, ali što se događa s otpadom koji se proizvodi bez obzira na mjere i kako povećati recikliranje?

Upravljanje otpadom u Europi

Spaljivanje je najkorišteniji način za obradu plastičnog otpada u Europi, nakon čega slijedi odlaganje pod zemljom. Samo 30 posto proizvedene plastike se prikuplja za recikliranje, a stopa reciklaže razlikuje se značajno od jedne do druge države članice, kao što prikazuje infografika.

Polovica plastike koja se prikuplja za recikliranje obrađuje se u stranim zemljama izvan Europske unije. Razlozi za izvoz uključuju nedostatak kapaciteta, tehnologije ili novca za lokalnu obradu. Ranije se značajna količina plastičnog otpada slala u Kinu, ali nakon što je na snagu nedavno stupila kineska zabranu uvoza plastike, sve je hitnije pronaći drugačije rješenje.

Niska stopa recikliranja plastike u EU-u znači velike gubitke za gospodarstvo i okoliš. Prema procjenama, 95 posto vrijednosti plastičnog materijala izgubi se zbog kratkoročnog jednokratnog korištenja.

Svake godine proizvodnja i spaljivanje plastike globalno emitira otprilike 400 milijuna tona CO2, što bi se moglo smanjiti boljim postupcima recikliranja.

Problemi s reciklažom plastike

Glavni problemi zbog kojih se ne reciklira dovoljno su svojstva i cijena plastičnih proizvoda. Obrada plastike zahtijeva velike količine plastike za recikliranje, koja se proizvodi po kontroliranim uvjetima i uz konkurentnu cijenu.

Međutim, s obzirom da se plastika jednostavno može prilagoditi potrebama proizvođača, različitost materijala komplicira postupak reciklaže i čini ga skupljim i utječe na kvalitetu završnog proizvoda. Zbog toga je potražnja za recikliranom plastikom samo šest posto ukupne potražnje za plastikom u Europi.

Kako povećati reciklažu

Zastupnici su podržali Strategiju za plastiku u rujnu 2018. u kojoj se traži da sav plastični otpad bude moguće reciklirati do kraja 2030. To znači da je potreban bolji dizajn proizvoda, ali i postavljanje mjera za poticanje tržišta za recikliranu plastiku.

Mjere uključuju:
– Kontrolu standarda za sekundarnu plastiku
– Poticanje certificiranja kako bi se stvorilo povjerenje između industrije i potrošača
– Uvođenje obveznih pravila za minimum udjela recikliranog materijala u proizvodima
– Poticanje država članica da razmisle o smanjenju PDV-a na reciklirane proizvode

Istovremeno, Parlament je potaknuo mjere za smanjenje plastičnog otpada:
– Zabranu na određenu plastiku za jednokratnu uporabu
– Smanjenje korištenja plastičnih vrećica

Također je pozvao Komisiju da osmisli daljnje djelovanje u pogledu zabrane mikroplastike.

(sponzorirani članak)

Pročitajte i ovo

U SKLADU S MJERAMA

FOTO: Pogledajte slavljenje Velike Gospe na Kamenskom i u Novigradu na Dobri