Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  19C° Karlovac

 • weather-image

  19C° Duga Resa

 • weather-image

  19C° Ogulin

 • weather-image

  19C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Život VLADA RH Podijeli

Plenković: Stat ćemo iza gospodarstva i hrvatskog radnika u najvećoj mogućoj mjeri

Vlada danas donosi niz zakona u borbi protiv koronavirusa koji prijeti gospodarstvu

Vlada na današnjoj sjednici usvaja travanjski paket mjera za pomoć gospodarstvu dok traje epidemija koronavirusa. U paketu mjera je i nekoliko zakona vezanih za turizam – granu koja je najpogođenija krizom.
Dilema s kojom je suočena Hrvatska i sve zemlje svijeta, ili biramo život sugrađana ili staviti sve na pauzu, zbog toga pozivam još jednom sugrađane na odgovornost i disciplinu, rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice.

– Mi smo kao odgovorna Vlada odabrali život naših sugrađana. Pozivam sve sugrađane na povjerenje svim sastavnicama vlasti i struci. Odluke se ne temelje na političkom voluntarizmu nego na procjenama onih koji su život posvetili borbi protiv zaraznih bolesti i još jednom ponavljam, trenutno se s ovom pandemijom borimo metodologijom ranijih stoljeća, to je jedina metoda koja trenutno daje rezultate, rekao je.

Ova je pandemija izazvala neslućene, nezamislive posljedice na naše gospodarstvo, uopće na osjećaj društva što nam se zbiva. Zbog toga su sve današnje točke Vlade posvećene za borbu protiv epidemije. U sebi sadrže ključnu poruku da država i Vlada povlače poteze kojima jasno kaže, u ovakvoj krizi stat ćemo iza hrvatskog radnika i gospodarstva u najvećoj mogućoj mjeri i na najbrži način. To je, istaknuo je, poruka današnje sjednice Vlade.

– Nadamo se da će Sabor prihvatiti prijedlog mjera, jer će omogućiti zaposlenost, očuvanje radnih mjesta i da naše kompanije dobiju mogućnost da gledaju opstati u mjesecima krize koji su pred nama, rekao je.

Apeliram na temeljno načelno, ključno za svako društvo, a to je načelo solidarnosti, teret krize moramo iznijeti solidarno, to su koraci koji su pred nama, dodaje.

– Vlada u ovom trenutku ispunjava svoju ključnu ulogu. Učinit ćemo sve da nađemo izvore financiranja i radit ćemo svakog sata i svake minute i da kao društvo budemo spremni za neko normalno vrijeme, do tada moramo biti svi u istpm brodu. Vjerujem da su mjere koje su danas na stolu, dobro kalibrirane.

U koordinaciji s HNB-om traže se izvori financiranja svih novih mjera, a nastavlja se i dijalog unutar Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Neke od točaka koje su na dnevnom redu otvorenoga dijela sjednice Vlade su i informacije o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Republici Hrvatskoj te aktivnosti Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković predstavio je jučer drugi paket gospodarskih mjera. Više od 65 tisuća tvrtki zatražilo je pomoć države u sklopu prvoga paketa. Najavio je da se ide na maksimalne mjere štednje u svim ministarstvima.

Pročitajte i ovo

KAMP TURISTI

U kamp Slapić počeli stizati gosti, ali sezona će biti na trećini od prošlogodišnje