Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  2C° Karlovac

 • weather-image

  2C° Duga Resa

 • weather-image

  6C° Ogulin

 • weather-image

  2C° Ozalj

 • weather-image

  3C° Slunj

Život PREVIŠE JE Podijeli

Počinje prikupljanje potpisa za referendum oko odlaska u mirovinu: 67 je previše. U Karlovcu kod Kauflanda, žabe i na Trgu M.Gupca

Svi rođeni nakon 1966. godine, odnosno oni koji su danas mlađi od 53 godine, morat će raditi do 67 godina starosti, osim ako ranije ne uspiju skupiti 41 godinu staža.

Točno u ponoć počela je kampanja prikupljanja potpisa za referendum u organizaciji triju hrvatskih sindikata čiji je cilj vratiti dob za odlazak u mirovinu na 65 godina i penalizacija prijevremenih mirovina.

U Karlovcu će se potpisi moći dati na tri lokacije: kod Kauflanda, na Trgu Matije Gupca i kod žabe. Za nadati se da će organizatori svoje štandove imati i u Dugoj Resi, Ozlju, Ogulinu i Slunju. 

Mirovinski sustav pitanje je koje se izravno tiče svih nas, radnica i radnika, umirovljenika, naših roditelja, djece, supružnika, partnera, rođaka i prijatelja. Ovo je akcija svih onih koji smatraju da hrvatski građani zaslužuju dostojanstvenu starost, i spremni su se za to boriti, kažu u SSSH, NHS i MHS.

-Želimo raspisivanje državnog referenduma o dobi za odlazak u mirovinu i o penalizaciji prijevremenih mirovina. Vjerujemo da su uvjeti odlaska u mirovinu političko pitanje. Želimo da građani i građanke sami donesu odluku. Naš je cilj prikupiti dovoljan broj potpisa potreban za raspisivanje referenduma na kojem bi građani imali prilike izjasniti se o našem prijedlogu izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

Ako ste rođeni od 1963. nadalje, loše vam se piše

Od početka 2019. godine započelo je postupno, ali značajno zaoštravanje uvjeta za odlazak u starosnu mirovinu te je istovremeno povećana penalizacija, odnosno trajno umanjenje, prijevremenih mirovina.

Potpisi se prikupljaju do 11. svibnja

Prema trenutnom zakonu, svi rođeni 1963. godine i kasnije, odnosno oni koji su danas mlađi od 56 godina, morat će raditi dulje od 65 godina starosti, osim ako ranije ne uspiju skupiti 41 godinu staža.

Svi rođeni nakon 1966. godine, odnosno oni koji su danas mlađi od 53 godine, morat će raditi do 67 godina starosti, osim ako ranije ne uspiju skupiti 41 godinu staža.

Sakupiti 41 godinu staža i otići u mirovinu prije 67 godina starosti – bit će sve teže. Studiranje, trajanje potrage za prvim poslom, česta i ponavljajuća razdoblja nezaposlenosti, rad na atipičnim oblicima ugovora ili radnog angažmana kod kojih se ne računa staž – sve to čini sve težim skupljanje tzv. „punog radnog staža“.

S druge strane, one koji se odluče ili budu primorani na raniji odlazak iz svijeta rada, država sada kažnjava tako da im za svaki mjesec ranijeg umirovljenja mirovinu umanjuje za 0,30 posto (ukupno 18 posto za pet godina ranijeg odlaska u mirovinu), neovisno o tome koliko imaju radnog staža.

Takav je odnos prema hrvatskim radnicima nepravedan i u nesrazmjeru s očekivanim trajanjem života, posebice s očekivanim trajanjem života u zdravlju nakon 65. godine u Republici Hrvatskoj, kao i s činjenicom da najveći broj onih koji odlaze u prijevremenu mirovinu to ne čine vlastitim izborom, već su na to primorani.

Referendumsko pitanje napisano je u obliku zakonskog prijedloga. Ako referendum bude uspješan, to znači da će građani svojim glasanjem izravno usvojiti novi zakon. Referendumsko pitanje, bude li usvojeno, postavit će dob za odlazak u mirovinu na 65 godina. Drugim riječima, poništit će planirano podizanje uvjeta za odlazak u mirovinu na 67 godina starosti. Time će se i prijelazno razdoblje za stjecanje prava na starosnu mirovinu sa 65 godina za žene produljiti do 2029. godine.

Referendumsko pitanje, bude li usvojeno, ublažit će trajno umanjenje (tzv. penalizaciju) prijevremenih mirovina. Umjesto 0,3 posto po mjesecu ranijeg odlaska u mirovinu, umanjenje će biti samo 0,2 posto. Drugim riječima, najveće umanjenje prijevremene mirovine, u slučaju odlaska u mirovinu pet godina ranije, više neće biti 18 posto nego 12 posto.

Pročitajte i ovo

EPIDEMIJA NA VRATIMA

I Hrvatska se priprema za korona virus: Četvorica Hrvata u Kini