Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  12C° Karlovac

 • weather-image

  12C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  11C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Crna kronika DA NE BI BILO NISMO ZNALI Podijeli

Policija podsjeća: Vatrogasni aparat, znak, prva pomoć, prsluk, rezervne žarulje moraju biti u vozilu

Vozač koji ne posjeduje kutiju prve pomoći kaznit će se novčanom kaznom od 300 kn ili 30 eura.

Policijska uprava karlovačka odlučila je podsjetiti vozače na važnije odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama kao i na izmjene Zakona koje su stupile na snagu ovog ljeta:

Što se tiče opreme vozila, osobni i teretni automobili, te autobusi moraju biti opremljeni:

vatrogasnim aparatom punjenim prahom ABC
imati znak za obilježavanje vozila zaustavljenog na kolniku ceste
moraju imati jednu kutiju za pribor prve pomoći ( autobusi s više od 25 sjedećih mjesta dvije kutije), koja sukladno Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama, mora biti u skladu s hrvatskom normom HRN 1112, osim vozila koja se uvoze i imaju serijski ugrađenu kutiju prve pomoći u skladu s normama matične zemlje.
moraju biti opremljeni reflektirajućim prslukom, koji je vozač dužan koristiti na cesti kada obavlja neke radnje uz vozilo
moraju imati rezervne žarulje.

Vozač koji ne posjeduje kutiju prve pomoći kaznit će se novčanom kaznom od 300.00 kn ili 30 eura.

Nadalje, u razdoblju od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine obavezna je uporaba zimske opreme. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koji nemaju zimsku opremu i teretnim autobusima s priključnim vozilom. Prije započinjanja vožnje, vozači su obvezni očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu s vozila. Vozač koji postupi suprotno navedenom kaznit će se novčanom kaznom od 1000.00 kn ili 130 eura.

Također napominjemo da je u razdoblju od 01. studenog do 31. ožujka obavezno korištenje dnevnik ili kratkih svjetala danju na motornim vozilima. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu, kažu u policiji.

Vozači bicikala i osobnih prijevoznih sredstava od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke će i dalje kontinuirano nastaviti s poduzimanjem svojih aktivnosti u cilju upoznavanja sudionika u prometu na poželjno ponašanje vozača, a prema svima onima koji će grubo kršiti prometne propise, poduzimati će se represivne mjere.

U svojim postupanjima policija će provjeravati i obveznu opremu vozila i poduzimati mjere prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima, poručili su.

Pročitajte i ovo

ISTRAGA U TIJEKU

Policija u potrazi za lopovom koji je naoružan opljačkao trgovinu na Orlovcu: Nije bilo ozlijeđenih, ali je sa sobom odnio novce