Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  21C° Karlovac

 • weather-image

  22C° Duga Resa

 • weather-image

  20C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  22C° Slunj

Županija NEMA POSLA? Podijeli

Posla ima, radnika baš i ne: Ugostitelja iz županije konobarica tražila plaću 10 tisuća kuna jer “tako imaju u Dubrovniku”

Barem 50 limara, krovopokrivača, zidara, tesara moglo bi se zaposliti u roku “jučer” u Karlovcu i županiji, no nema ih

Nema posla? Ako je suditi po potrebama poslodavaca u Karlovačkoj županiji, ali i dijelu susjedne nam Slovenije, ova teza ne drži vodu. Posla ima, no raditi se baš i ne želi.

Više od 20 poslodavaca odnosno tvrtki i obrta u zadnja je dva mjeseca u programu Radio Mrežnice oglasilo potrebu za radnicima, a jesu li požnjeli uspjeh, pročitajte dalje.

Beti Metlika tako je tražila radnike za održavanje strojeva i radnike u proizvodnji, Istarski supermarketi radnike na blagajni trgovina, Kuehne Nagel iz Svete Nedelje skladišne radnike i vozače viličara, LIDL zaposlenike za skladište u Jaski, Aquaterm građevince, vodoinstalatere, tesare, zidare, Fest radnike za sklapanje šatora, Sanik radnike na pilani i u skladištu građevinskog materijala, Bravarija Vukmanić keramičare, kamenare, soboslikare, fasadere, KP Konstrukcija Limarija Pavković limare, a radnike su tražili i Kordun, Krajačić, te niz ugostiteljskih objekata, kafića, hotela te drugi.

Jesu li uspjeli? Kako stvari stoje, baš i ne. Primjer jednog ugostitelja s područja Karlovačke županije kojem se javila konobarica zahtijevajući plaću od 10 tisuća kuna (podaci poznati redakciji) jer “tako imaju u Dubrovniku, a čula je na televiziji”, obara s nogu od neumjerenosti. Pametnom ne treba previše objašnjavati kako stvari stoje u Karlovcu i županiji, a kako u Dubrovniku. Dovoljno je pogledati cijenu kave ili soka ili kuglice sladoleda, a onda i broj turista i gostiju.

Primjer druge tvrtke koja je tražila radnike kojima osigurava uz posao i smještaj, isto ne sluti na dobar kraj, a slične priče pripovijedaju gotovo svi poslodavci. – Traže se plaće koje ne možemo dati iz jednostavnog razloga jer toliko novaca nema. Država uzima previše na plaće, radnike to ne zanima, kažu poslodavci.

Konkretnih potreba za određenim zanimanjima, osobito u građevinskom sektoru ima, pa u ovom trenutku bi samo u Karlovcu i okolici bez brige posao našlo barem 50-ak limara, krovopokrivača, tesara, zidara…Ali, njih jednostavno nema.

U ugostiteljskom sektoru situacija je također slična. Pomama za velikim plaćama u sezoni na moru mnogima pomuti pamet pa idu onom “radit ću par mjeseci na moru za veću plaću, a ostatak godine biti doma”, “sad smo potplaćeni” i slično.

Iako su na primjer slovenske plaće veće nego naše, i slovenski poslodavci imaju problema s nedostatkom radnika. – Javilo nam se nekoliko ljudi iz Karlovca i okolice za posao, ali je ispalo da im je predug put iako mi imamo organizirani prijevoz, kažu.

Svaka medalja ima definitivno dvije strane, pa uz onu puno glasniju koja glasi “Dajte nam veće plaće pa ćemo raditi”, naličje ima i priču poslodavaca “Nitko ne želi baš raditi”. Dotad oni u čijim je rukama država, ne rade baš ništa da to promijene.

 

Pročitajte i ovo

PRVA LOPATA

Radovi na aglomeraciji u Dugoj Resi u utorak počinju u Tušmeru. ŽUC pripremio cestu za siguran dolazak djece u školu