Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  16C° Karlovac

 • weather-image

  16C° Duga Resa

 • weather-image

  17C° Ogulin

 • weather-image

  15C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Županija RECESIJA KUCA Podijeli

Poslodavci u Karlovcu za oko 3000 radnika zatražili pomoć države, na birou završilo 206 ljudi

Na birou su uglavnom završili oni koji ne rade od 19. ožujka, konobari, kuhari, uslužne djelatnosti

Od početka izbijanja krize zbog koronavirusa, odnosno od odluke koja je zatvorila brojne, uglavnom ugostiteljske objekte, bez posla u Karlovačkoj županiji ostalo je oko 206 ljudi. No, za puno više radnika, njih oko 3 tisuće, poslodavci su zatražili pomoć države.

– Među onima koji su završili na burzi zastupljene su sve djelatnosti podjednako, nitko posebno ne iskače, kaže za RM predstojnica županijskog Zavoda za zapošljavanje Ivana Mehle.

No, situacija na terenu ipak govori da se najviše radi o radnicima iz ugostiteljskog i uslužnog sektora poput konobara, kozmetičarki i slično.

Brojke također govore i da se većina poslodavaca odlučila zadržati svoje djelatnike jer njih više od 1108 od države je već zatražilo pomoć za isplatu minimalne plaće za svojih oko 3 tisuće radnika.

– Pomoć države također traže poslodavci iz svih djelatnosti, dodaje Mehle.

Mjeru za minimalac mogu zatražiti svi oni koji su odlukom Nacionalnog stožera o zatvaranju od 19.3. morali staviti ključ u bravu svojih tvrtki, ali i oni koji mogu dokazati pad prometa od 20 % (od 1. ožujka), otkazivanje narudžbi ili nemogućnost nabave sirovine tj. robe.

Djelatnici Zavoda za zapošljavanje, njih 35,  rade, ali iza zaključanih vrata i u dva tima koja se izmjenjuju u uredu svaka dva tjedna. Svi oni građani koji ih trebaju ili zbog toga što su ostali bez posla pa se moraju prijaviti na burzu, ili zato što žele pomoć od države, kontaktirati ih mogu telefonom i mailom. Poslodavci uz to na raspolaganju imaju i online servis putem kojega mogu predati zahtjeve za pomoć države kada prikupe sve potrebne papire kojih nije malo.

Pročitajte i ovo

KORONA FREE ŽUPANIJA

U Karlovačkoj županiji više nema oboljelih od koronavirusa