Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  25C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  24C° Ogulin

 • weather-image

  23C° Ozalj

 • weather-image

  24C° Slunj

Život LJUBIČASTO ZA PALČIĆE Podijeli

Pred sutrašnji Dan palčića, dugoreška osnovna škola “V.Nazor” večeras u ljubičastom

Sutra lete ljubičasti baloni u zrak u Karlovac, a i Zorin dom će biti u ljubičastom

Pred sutrašnji Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju po prvi put u ljubičastoj je boji zasvijetlila i dugoreška Osnovna škola “Vladimir Nazor”.

U Hrvatskoj se godišnje rodi oko sedam posto nedonoščadi, što je oko 2.500 prijevremeno rođene djece godišnje.Prijevremeno rođenom djecom smatraju se sve bebe rođene prije završetka 37. tjedna trudnoće. Dijete rođeno između 34. i 36. tjedna trudnoće smatra se kasnim nedonoščetom, ono koje je rođeno između 28. i 33. tjedna trudnoće umjerenim nedonoščetom, a ono koje se rodilo prije isteka 28. tjedna trudnoće ekstremnim nedonoščetom.
No, prijevremeno rođena djeca susreću se već od samog početka s problemima.Prerano rođena djeca ubrajaju se u neurorizičnu skupinu djece zbog:
– niske porođajne mase
– APGARA manjeg od 7
– krvarenja u mozgu
– hipoksije (nedostatka kisika)

Upornošću roditelja, ali i borbenošću, mnoga nedonoščad pobijedi sve te probleme i vrlo brzo sustignu u razvoju svoje vršnjake.Ljubavi i blizina roditelja najbolji su lijek za male bebe u inkubatorima.Iako se roditeljima slama srce jer ne mogu primiti svoju bebu, već sama njihova blizina može pomoći bebama u borbi za napredak.

Sutra će se u Karlovcu kod spomenika žabi puštati u zrak ljubičasti baloni, a Zorin dom će od 17 sati svijetliti ljubičasto.

Pročitajte i ovo

PORCIJUNKULOVO

U ponedjeljak Porcijunkulovo kod karlovačkih franjevaca, prilika za potpuni oprost