Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  22C° Karlovac

 • weather-image

  22C° Duga Resa

 • weather-image

  21C° Ogulin

 • weather-image

  22C° Ozalj

 • weather-image

  21C° Slunj

Karlovac PRORAČUNSKA RUPA Podijeli

Prihodi karlovačkog proračuna dramatično manji. Za ožujak, travanj, svibanj i lipanj minus 30 milijuna kuna

Dramatični će biti i rezovi koji se planiraju rebalansom

Prihod karlovačkog proračuna u samo tri tjedna dramatično je manji, potvrdio je danas novinarima gradonačelnik Damir Mandić. Prema projekcijama, za ožujak, travanj, svibanj i lipanj minus će biti 30 milijuna kuna.

– Neću govoriti o brojkama, ali ću reći da je prihod dramatično manji. Činjenica je da uslijed krize i mjera Vlade Republike Hrvatske, očito je da svi na neki način više puta “okrenu” kunu prije nego što izvrše plaćanja, dodaje Mandić.

Potvrđuje i da su projekcije Grada bile točne.

– S prvim svojim setom mjera gradskom smo proračunu uskratili 6,5 milijuna kuna. Sve van toga, uslijed prestanka plaćanja, uslijed mjera vlade ožujak, travanj, svibanj i lipanj će biti minus 30 milijuna kuna. Na kraju travnja odnosno u svibnju sve će se te mjere uskladiti, vidjet će se njihove posljedice pa ćemo biti i pameniji, ističe gradonačelnik Karlovca.

Ponovio je da se projekti sufinancirani ili financirani bespovratnim novcem EU-a neće zaustavljati, ali svi drugi hoće.

– Ne samo projekti nego i raznorazni programi, a kad govorimo o uštedama one će se dogoditi na svim razinama – od naših primanja do svih programa i aktivnosti po svim odjelima.

Pregovori sa sindikatima bi trebali završiti ovaj mjesec vezano za smanjivanje plaća zaposlenicima, a intenzivno se radi i na rebalansu gradskog, ali i proračuna gradskih tvrtki. – Morat ćemo poduzeti radikalne rezove i mjere štednje da bi proračun uravnotežili kako bi on do kraja godine bio stabilan.

– Sad je gotovo sigurno da će se u cijelom gradskom sustavu, u upravi, tvrtkama i ustanovama, smanjivati iznosi za plaće. Naša početna pozicija je da sve ove s malim primanjima u ovom trenutku zaštitimo, da im ne smanjujemo plaće, a da svima nama koji smo ipak u višim platnim razredima smanjimo plaće, kaže Mandić.

Socijalna pomoć i pomoć gospodarstvu (za koje je osigurano još 2 milijuna kuna) neće se dirati. Kako će se novac plasirati poduzetništvu kriterije će Grad dogovoriti s obrtničkom komorom.

Pročitajte i ovo

ČISTOĆA KARLOVAC

Mobilno reciklažno od srijede ponovno na terenu: Najprije u MO Mahično Tuškani