Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Županija LAKŠE DO EU NOVCA Podijeli

Projekt tehničke pomoći agencije JURRA na pola puta: 30 korisnika ima pomoć za 80 projekata

Projek “KaŽu5 EduKA II” traje do 2023. i gradovima, općinama i tvrtkama u njihovom vlasništvu omogućuje besplatnu tehničku pomoć

Projekt “KaŽu5 EduKA II” kojeg provodi JURRA – Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije, na pola je puta pružanja tehničke pomoći javno pravnim ustanovama u povlačenju europskoga novca. Do sad je pripremljeno 80 projekata za koje se pružala ili još uvijek pruža podrška u provedbi.

Ukupno više od 14,7 milijuna kuna vrijednost je projekta tehničke pomoći za koji je razvojna agencija JURRA povukla više od 12,5 milijuna bespovratnih kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Započeo je 2019. i trajat će do 2023. godine. Do tada će jedinice lokalne samouprave, tvrtke i ustanove u vlasništvu gradova i općina moći dobiti besplatnu pomoć za EU projekte, pojasnila je na današnjoj konferenciji voditeljica projekta Antonija Vučić.

Pomoć u pripremi i provedbi, ali i urednoj provedbi projekata

-To nije samo priprema i provedba već je to i dobra i uredna provedba projekata. Tu je i savjetodavna pomoć vezana uz izradu raznih strateških dokumenata bez kojih niti jedan projekt ne može biti raspisan, naglasila je Vučić.

Tehničku pomoć za sad koristi 30 javno pravnih tijela za svojih 80 projekata od kojih su neki već završili,  a dio se i dalje aktivno provodi.

-To nije mala brojka s obzirom da je 2020. cijela obilježena pandemijom i da se većina aktivnosti odvijala on-line. Nekako možemo svi zajedno biti ponosni na taj rezultat, dodala je.

Niz primjera dobre prakse

Primjer dobre prakse su projekti komunalnih poduzeća u Ogulinu, Ozlju i Dugoj Reis. Čistoća Duga Resa je tako uz besplatnu pomoć agencije uspjela EU novcem nabaviti vozilo za odvojeno prikupljanje otpada vrijedno ukupno 2,2 milijuna kuna s PDV-om.

-Nama to izuzetno puno znači jer je to za Čistoću Duga Resa jedan veliki, kapitalni projekt koji bi proveli uz znatne financijske poteškoće odnosno vjerojatno bi dodatno opteretili naše korisnike da smo vozilo nabavljali iz vlastitih sredstava, rekla je direktorica Josipa Škrtić Pucarević.

Tehnička pomoć korištena je i u velikim projektima poput STREAM-a, Centra Nikola Tesla ili Regionalnog centra kompetentnosti i slično.

Stiže “vodopad novca”, na nama je da ga iskoristimo

Novca će u narednom periodu biti poprilično, naglašava ravnatelj agencije JURRA Vilko Klasan. Hrvatskoj će na raspolaganju biti 25,2 milijarde eura.

-Projekata ima puno i očekujemo da će ih biti još više jer taj “vodopad novaca” moramo se svi potruditi apsorbirati što više. To je zadaća ovog projekta – prijenos naših stručnih znanja, educirati ostale, pomoći im. Jer, jedino se znanje množi dijeljenje i evo mi dijelimo znanje da bi ga umnožili i da bi što više projekata završili kako bi se naša županija što bolje razvijala, rekao je Klasan.

-Zato je na našim ljudima i na njihovoj kompetenciji i zalaganju će biti odgovornost i zalog koliko ćemo toga moći iskoristiti, naglasila je županica Martina Furdek Hajdin.

Vezani članci

Pročitajte i ovo

STOLNI TENIS

Aquaestil otvorio nastup u Europskom kupu uvjerljivom pobjedom nad portugalskim Uniaom Sebastianenseom