Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  23C° Karlovac

 • weather-image

  22C° Duga Resa

 • weather-image

  21C° Ogulin

 • weather-image

  22C° Ozalj

 • weather-image

  21C° Slunj

Županija SOCIJALNO PODUZETNIŠTVO Podijeli

Prva podružnica Socijalne zadruge Humana Nova bit će u Dugoj Resi: Na starom tekstilu moguće zapošljavanje do 100 ljudi

Podružnica Humana Nove bit će smještena u prostoru Srednje škole Duga Resa

Duga Resa je prvi grad u Hrvatskoj u kojem će uskoro biti otvorena podružnica čakovečke Socijalne zadruge Human Nova.

Prostor Zadruge se uređuje u dugoreškoj Srednjoj školi i u njemu će biti centar za reciklažu tekstila. Riječ je o projetku vrijednom 1,3 milijuna kuna u kojem sudjeluju LAG Vallis Colapis,  Zadruge Humana Nova  i Karlovačka županija te 12 osnovnih i srednjih škola.

-Karlovačka županija ga sufinancira sa 70 tisuća kuna. Naša srednja škola je prva koja se kao partneer uključila u ovaj projekt. Uz njih sudjeluje još 12 srednjih i osnovnih škola čiji učenici i nastavnici se uče  volontiranju nego i održivom razvoju. Oni će cijeli prosinac prikupljati stari tekstil, kaže pročelnica Marija Šćulac

-U prostoru Srednje škole Duga Resa bit će pogon Humane Nove, sličan onome koji je u Čakovcu. Unutra će se skupljati tekstil koji se sada odvozi u Čakovec, a u budućnosti je plan da se taj tekstil prikuplja i dovozi ovdje. On će se tu sortirati, prerađivati, reciklirati i izrađivati u nove predmete, kaže Petra Cule iz LAG-a Vallis Colapis.

Socijalna zadruga Humana Nova u Čakovcu zapošljava 41 osobu. Naglasak stavljaju na teško zapošljive skupine građana pa tamo sada rade 24 osobe s invaliditetom. Slično očekuju da će se dogoditi i u Dugoj Resi. Za početak bit će zaposlene tri osobe, naglašava upravitelj zadruge Ivan Božić.

-Kroz jedno pet godina, ako će biti podrške sustava, tu može raditi iizmeđu 90 i 100 ljudi. Dakle, prvo podružnica u Dugoj Resi, u srcu Hrvatske odakle spuštamo “krakove” prema dalje, ali napominjem, sigurno ne sami.

Pročitajte i ovo

JEDNA PA DRUGA, VALJDA

U ponedjeljak počinje obnova jedne kule Starog grada Novigrada