Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  23C° Karlovac

 • weather-image

  23C° Duga Resa

 • weather-image

  21C° Ogulin

 • weather-image

  23C° Ozalj

 • weather-image

  22C° Slunj

Život SIGURNIJI PRIJELAZ CESTE Podijeli

Prvi tiregripovi u Karlovačkoj županiji postavljeni danas u Dugoj Resi kod Gornje škole

Radi se o hrapavoj podlozi koja priječava proklizavanje automobila i povećava sigurnost pješaka

Uz tri pješačka prijelaza na raskrižju kod Osnovne škole “Vladimir Nazor” u Dugoj Resi postavlja se prvi tiregrip u Karlovačkoj županiji. Radi se o hrapavoj podlozi koja priječava proklizavanje automobila.

-Odlučili smo modernizirati ovaj dio prometnice isključivo radi sigurnosti pješaka posebno naše djece. Ovdje smo krenuli s novom tehnologijom horizontalne signalizacije koja se zove tiregrip, rekao je ravnatelj Županijske uprave za ceste Stjepan Turković.

-Ta podloga osigurava da u slučaju smrzavice ili velikih oborina kod automobila ne dolazi do proklizavanja nego se osigurava hrapavost površine, dodao je Antun Snovak iz tvrtke Eurogalant koja je postavila podlogu dodavši kako se ovaj način smirivanja prometa u europskim zemljama koristi već više od 20 godina, u Hrvatskoj tek tri.

Zimski uvjeti, čišćenje snijega ili promet tiregripove neće uništiti, barem 5 godina

Po prvi puta sada stiže i u Karlovačku županiju.

-Redovito smo navikli na postavljanje ležećih policaja, ali oni imaju neke svoje negativne efekte na sama vozila, ali i na probleme u zimskim uvjetima i čišćenja snijega. Ovo je novi suvremeni način usporavanja prometa upravo na ovim kritičkim točkama, kaže županica Martina Furdek Hajdin.

Podloge su vrlo uočljive crvene boje, a zimska služba i teški strojevi neće ih uništiti, barem pet godina. Vrlo brzo, najavio je Turković, bit će ih postavljeno još nekoliko.

-Tehnologija tiregripa neće biti privilegija samo Duge Rese. Osigurali smo postavljanje i u općini Lasinja i Cetingrad ispred školskih objekata.

Cijena je između 30 i 45 eura po kvadratu, a u Dugoj Resi je ukupno postavljeno 102 kvadrata.

Pročitajte i ovo

KNJIŽEVNI KRUG KARLOVAC

Od 40 priča, najbolju je napisala Zagrepčanka Luna Tatjana Val