Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -3C° Karlovac

 • weather-image

  -3C° Duga Resa

 • weather-image

  -1C° Ogulin

 • weather-image

  -3C° Ozalj

 • weather-image

  -5C° Slunj

Život DA SE NE ZABORAVI Podijeli

Rane progonstva i rata vrijeme ne liječi

Mira i Dane Hodak za Radio Mrežnicu prisjetili se 16. studenoga 1991. kad su četnici i JNA okupirali Slunj, a oni morali otići

Dok su Slunjem danas odjekivale sirene u znak sjećanja na 16. studenog 1991. godine, Mira i Dane Hodak sa suzama u očima prisjećali su se dana kad im se život promijenio iz temelja i kad su postali prognanici.

A dok su izaslanstva polagala vijence stradalim Slunjanima, emocije su parale hladan zrak.Na današnji dan tenkovi JNA i srpske paravojske ušli su u Slunj koji je do 6. kolovoza 1995. godine bio u njihovim rukama.

Avioni su parali kanjon Mrežnice

Gospođa Mira za Radio Mrežnicu prisjetila se tog 16.studenoga kad je morala otići iz svog grada.

-Napadi su počeli ujutro oko 8 sati, a ja sam bila u Robnoj kući u Slunju jer sam tamo radila. Sklonili smo se u podrum dok su avioni JNA letjeli kanjonom Mrežnice. Popodne je donijelo progonstvo i srpsku okupaciju grada. Stali su malo oko 11 sati, a potom nastavili. Popodne je bilo jasno, moramo otići. Mi smo otišli u pravcu Cazina, kaže Mira.

Duge godine života razasute po Bosni i Hrvatskoj:ubijala nas je tuga

Uslijedile su duge godine života rasutog po Hrvatskoj i Bosni – živjeli su u Cazinu, Crikvenici, Selcu, Zagrebu, a na kraju u prognaničkom naselju na karlovačkoj Gazi.

Ništa im nije nedostajalo, priznat će, ali ubijala ih je tuga. – Nije ništa falilo, no iz dana u dan ubijala nas je ta tuga za Slunjom, za ovim krajem, priznaje.

Njen suprug Dane krajem rujna 1991. zarobljen je od strane plaščanskih četnika. Četiri dana proveo je u njihovom zatvoru i prošao psihičke torture o kojima danas nevoljko priča. – Uhvatili su me kod Slušnice i u mom autu odveli u Plaški, u zatvor. Bio sam tamo četiri dana. Ti koji su me uhvatili znali su mene bolje nego ja njih, bili su tu iz Plaščanske doline, Plaščanci, kaže Dane.

Prošlo je 26 godina, a ovaj slunjski bračni par osjeća se kao da se sve dogodilo jučer. Na onu staru da “vrijeme liječi sve rane”, odmahuju glavom. Ne čini im se tako.

Više od četiri godine progonstva svakog su dana sanjali povratak u Slunj. Dočekali su ga u kolovozu 1995. godine, i tada, par dana nakon Oluje, vratili se tamo gdje im je svih tih godina živjelo srce.

Pročitajte i ovo

UNUTARSTRANAČKI IZBORI

Murganić za Plenkovića, Jelić (još) šuti