Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  30C° Karlovac

 • weather-image

  29C° Duga Resa

 • weather-image

  28C° Ogulin

 • weather-image

  29C° Ozalj

 • weather-image

  29C° Slunj

Županija HDZ O REJTINGU Podijeli

Raste rejting Hrvatske, ali i inflacija. Županica izlaz vidi u podizanju plaća radnicima: Poslodavci to mogu

Prosječna plaća u Karlovačkoj županiji je 6.900 kuna

Izvana nas se povoljnije promatra, daju nam se veće prilike nego što smo sami toga svjesni, rekla je saborska zastupnica i predsjednica županijskog HDZ-a Nada Murganić komentirajući danas u HDZ-ovoj kući u Karlovcu novu procjenu kredinog rejtinga i makroekonomskog rasta Hrvatske.

-Za državu je to značajno jer je to potvrda da su sve ove gospodarske i općenito politike idu u dobrom smjeru, smjeru kojem želimo, da imamo veći gospodarski rast, da imamo stabilne financije i da smo okrenuti izvozu. Samim time će se to reflektirati na ekonomski status naših građana, kaže Murganić.

Zaposlenost u Karlovačkoj županiji raste

Gospodarski rast bilježi i Karlovačka županija. Dokaz je 37 tisuća radnih mjesta i sve manje nezaposlenih na burzi, ali i činjenica da zadnje dvije godine više ljudi radi nego što ih je u mirovini, kaže županica Martina Furdek Hajdin.

-Karlovačka županija je nakon gotovo jednog cijelog desetljeća konačno došla na pozitivnu brojku. Tako da nas posljednje dvije godine ipak radi više nego što prima mirovinu.

Raste i inflacija, ali i prosječna plaća

No, s kreditnim rejtingom istovremeno raste i inflacija i jedino što građani osjete su poskupljenja, prvenstveno hrane. Županica izlaz vidi u povećanju plaća. – Bilance poduzetnika pokazuju da za to ima prostora.

-Ne možemo utjecati ili narediti privatnom sektoru kako će oni honorirati rad svojih djelatnika, ali ako će doći do odljeva radne snage zasigurno će doći onda i do povećanja cijene rada, pojasnila je Furdek Hajdin.

Inače, prosječna plaća u Karlovačkoj županiji je 6.900 kuna, u prerađivačkoj industriji tek stotinu kuna niža.

Poslovne zone u Karlovačkoj županiji zanimaju strane investitore

Novih radnih mjesta u županiji u budućnosti bi trebali biti još više jer se planiraju i nove poslovne zone.

-U Ogulinu vrlo uskoro očekujemo darovanje zemljište od Republike Hrvatske za njeno potencijalno širenje. Sa zadovoljstvom mogu u ime Grada Karlovca reći da je Poslovna zona Gornje Mekušje u cjelosti popunjena i prodana i da sada slijedi Selce i Mahično kao aktivacija nove poslovne zone, najavila je Furdek Hajdin.

Interes stranih investitora je velik zahvaljujući i dobrom kreditnom rejtingu države, dodaje.

Županija prešla 60 % procijepljenih stanovnika

A doprinos dobrom rejtingu zemlje dala je uspješnost borbe s koronakrizom, naglasio je pročelnik Branko Zoretić.

-Od jučer smo prešli onu brojku od 60 posto procijepljenosti odraslog stanovništva odnosno utrošili smo više od 109 tisuća doza na području Karlovčake županije. Od tog broja više od 2500 tisuće naših stanovnika odlučilo se i na treću, booster dozu.

Zoretić tvrdi kako, unatoč drugačijim pričama koje su se pojavile u javnosti, u Karlovačkoj županiji cjepiva svih vrsta i dalje ima dovoljno te građani i dalje mogu birati kojim će se cijepiti.

Pročitajte i ovo

PRVA LOPATA

Obnova karlovačkog vrelovoda krenula danas na Rakovcu, kopanje gotovo idućeg ljeta