Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  12C° Duga Resa

 • weather-image

  12C° Ogulin

 • weather-image

  13C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Županija DAJTE IM DVORANU Podijeli

Ravnateljica Ferkula: Vjerujem da se neće dozvoliti da propadne 750 tisuća uloženih kuna za dvoranu i građevinska dozvola. Čekamo već 60 godina!

Škola je uporna, Grad kaže da će pomoći, Županija isto, ali oni koji bi trebali dati novac – ne javljaju se

Vjerujem da se neće dozvoliti da dosad uloženi novac u dokumentaciju, naknade i dozvole za izgradnju trodijelne školske dvorane za Osnovnu školu Ivan Goran Kovačić propadne te vraćanje na početak. To bi značilo da će učenici ove škole još dugi niz godina na nastavu tjelesnog odlaziti u neprikladan, sanitarno loš i građevinski opasan prostor i biti izloženi svakakvom vremenu i opasnosti na cesti.

Izjavila je to ravnateljica dugoreške Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Sanja Ferkula na naš upit da komentira vijest Radio Mrežnice prema kojoj će gotovo 100 tisuća eura otići u “vjetar” jer građevinska dozvola za dvoranu vrijedi do studenog sljedeće godine, a od gradnje nije počelo ni “g”.

Vrijednost trodijelne dvorane kreće se između 20 i 25 milijuna kuna, a škola I.G. Kovačić među vodećim je u Karlovačkoj županiji po rastu broja učenika. Trenutno je pohađa 434 đaka

Ferkula koja je na čelu škole niz godina uporno se bori za izgradnju dvorane za školu koja iz godine u godinu bilježi porast broja učenika. U zadnji osam godina broj učenika povećao se za 79, a “Kovačić” je prema broju učenika odavno prešao granicu državnog pedagoškog standarda koji je jasan – za školu ove veličine neophodna je trodijelna dvorana.

Ravnateljica podsjeća da već 60 godina ova škola i njeni učenici čekaju dvoranu za tjelesni. Škola je u prvoj fazi izgrađena 1960., pa 1974., a treća faza izgradnje škole koja sadrži dvoranu u bespućima je snova i planova te političkih priča.

-Već pet godina škola ima svu dokumentaciju, plaćeni su vodni i komunalni doprinosti, Karlovačka županija uložila je 550 tisuća kuna, Grad Duga Resa 195 tisuća kuna, lani sam prezentirala ponovno sve oko ovog projekta i njegove opravdanosti i to pomoćnici ministrice regionalnog razvoja, dobili smo odgovor da će se sredstva osigurati i gradnja početi, kaže Ferkula.  Prije dvije godine ona je produžila građevinsku dozvolu do studenog 2020. godine, prije toga odradila imovinsko-pravne odnose, a onda poticala Grad i Županiju na akciju. No, zasad pomaka nema. Podsjeća i na županovu izjavu da je izgradnja ove dvorane prioritet Karlovačke županije.

Ferkula vjeruje da se neće dogoditi propast ovog projekta. Bilo bi to ravno katastrofi, najprije za školu i njene učenike, a onda i za sam grad koji bi kroz ovu dvoranu dobio brojne pogodnosti i dodatne koristi. U Gradu Duga Resa te Karlovačkoj županiji kažu da su spremni pomoći, a čeka se ministarstvo koje bi trebalo osigurati novac. Dotad će učenici na tjelesni po kiši, snijegu, magli i suncu do sportskog doma koji izgledom, funkcijom, čistoćom, a često i mirisom, apsolutno ne pripada 21. stoljeću.

 

Pročitajte i ovo

SUBOTA

Šest pozitivnih u županiji