Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  23C° Karlovac

 • weather-image

  23C° Duga Resa

 • weather-image

  21C° Ogulin

 • weather-image

  23C° Ozalj

 • weather-image

  22C° Slunj

Život DÉJÀ VU Podijeli

Rijeka Mrežnica će dobiti zaštitu, ali ne i njen izvor jer je na vojnom poligonu

Ministar Ćorić: Ne vidim mogućnost da se naš strateški interes u vidu nacionalne sigurnosti samog poligona mijenja u kontekstu zaštite rijeke

Pokušaji da se rijeku Mrežnicu zaštiti već desetljećima su bili propala priča međutim županica Martina Furdek Hajdin i ministar Tomislav Ćorić danas ponovo najavljuju mogućnost zaštite.

Kakva bi ona bila prepustit će, kažu, stručnjacima da odrede, ali jedno je sigurno – izvor Mrežnice koji se nalazi na vojnom poligonu u Slunju tom zaštitom neće biti obuhvaćen.

Razinu zaštite odredit će stručnjaci

-Nismo ovdje eksplicitno odredili razinu zaštite, na kraju krajeva tu razinu zaštite treba odrediti struka. Mi smo se usuglasili da ta razina zaštite mora održavati s jedne strane mogućnosti i našu želju da se to područje koje je posebno, zaštiti, a s druge strane da stanovništvo koje se oko Mrežnice bavi određenim vidom gospodarske djelatnosti to i dalje može obavljati. Određene razine zaštite ne bi to omogućile u potpunosti i upravo zato tome moramo pristupiti pametno, rekao je Ćorić.

Naglasio je kako je izvor Mrežnice na vojnom poligonu, području koje je od posebnog interesa Ministarstva obrane RH.

-Naš razgovor ovdje nije išao u smjeru poligona Slunj. Mi govorimo o području uz rijeku. Sam izvor je dio poligona i ja ne vidim mogućnost da se naš strateški interes u vidu nacionalne sigurnosti samog poligona mijenja u kontekstu ovog dijela našeg zadatka, rekao je Ćorić.

Izmuljivanje može biti ekološki prihvatljivo?

A upravo na rijeci Mrežnici u centru Duge Rese u tijeku je čišćenje korita koje prethodi projektu, nekad ekološki neprihvatljivom izmuljivanju.

Što se dogodilo i kada je taj postupak ponovno ekološki prihvatljiv?

-Nije se ništa promijenilo. Dužni smo svi poštovati propisane postupke. Kad se radi o koritu naših rijeka dužni smo poštovati uvjete zaštite prirode i po potrebi provesti studiju utjecaja na okoliš. Primjerice za Dugu Resu i Mrežnicu to je i provedeno. Sad je u tijeku izmuljenje na području plaže, iduće godine ćemo u cjelosti završiti te radove vrijedne 2 milijuna kuna. Znači može se, ali je potrebno uskladiti svoje interese sa zaštitom prirode i tada možete normalno odraditi posao na terenu, pojasnio je Đuroković.

Pročitajte i ovo

KNJIŽEVNI KRUG KARLOVAC

Od 40 priča, najbolju je napisala Zagrepčanka Luna Tatjana Val