Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Život RIŽA, RIŽA I OPET RIŽA Podijeli

Riža je u Kini osnova većine jela. Jede se uz voće, povrće, meso – od jutra do večeri

Ljubav ide kroz želudac, kaže poslovica. Karlovčanka Laura otkriva kinesku gastronomiju, a hoće li se zaljubiti u Kinu tek će se vidjeti

Riža za doručak, ručak i večeru. Tako je u Kini gdje je ova namirnica osnova većine jela, piše danas u svom izvješću iz sela Songxi Karlovčanka Laura Volarić Horvat.

Za ručak i večeru jedu se raznovrsne stvari; voće, povrće, soja, tofu, meso. Sve to može biti spremljeno kao (pre)ljuto, (pre)gorko ili (pre)slatko, a uz to najčešće ide najjednostavnije spremljena riža – kuhana u vodi, neslana.

Kinezi i riža

– U sklopu projekta posjetili smo Shangshan, arheološko nalazište civilizacije stare oko 10 000 godina. To je mjesto u donjem sljevu rijeke Yangtze, najveće rijeke u Kini. Prvo otkriće dogodilo se 2000. godine, kad su u zemlji nađene zdjele, a to je bilo posebno važno jer osim što svjedoče ljudskoj aktivnosti, izrađene od rižinih sjemenki, listova i stabljiki. Dakle, riža je od davnina ovdje bitna namirnica koja se ne koristi samo za jelo već i kao materijal.

Kako riža nastaje?

Prvi je stadij riže sjeme, koje je zapravo tanka smeđa ljuska ispunjena bijelom jogurtastom tekućinom – budućim tijelom riže. Sjeme se stavlja u plitke sanduke sa zemljom, a dno sanduka je rupičasto da sjeme može „disati“. Zemlja mora biti toliko vlažna da se na njoj stvara „žabokrečina“; naime, glavni je princip kod uzgoja riže „neka bude vlažno“.

Kad stabljika iz sjemena naraste na otprilike 20 cm, svaka se zasebno vadi iz sanduka i spremna je za sijanje – to je najzabavniji dio procesa jer se stabljike bacaju u veliko polje blata natopljeno s 10 cm vode. Riža je dobro prilagođena tom tlu jer se na njega uhvati kako god se stabljiku baci! Kad je cijelo blatno polje ispunjeno, jedino što riži treba je konstantni dotok vode tijekom 4 mjeseca, nakon čega je spremna za berbu.

Na fotografijama su deserti zongzi – zalijepljena riža zamotana u rižin list (prije i poslije otvaranja) te maci – slastica od rižinog tijesta.

Lauru Volarić Horvat i njene priče iz Kine pratite i na Instagramu.

Pročitajte i ovo

ODMOR

Trgovine na Dan državnosti ne rade, a neke ni u nedjelju