Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  25C° Karlovac

 • weather-image

  24C° Duga Resa

 • weather-image

  21C° Ogulin

 • weather-image

  24C° Ozalj

 • weather-image

  23C° Slunj

Karlovac UMJESTO DAROVA GORČINA Podijeli

Roditelji s Dubovca željeli darovati vrtić bojicama i CD playerom pa dobili odbijenicu: Nije transparentno i koordinirano

Flomasteri, bojice, CD player trebali su se naći pod vrtićkim borom, ali neće ih biti

Jedna dobra ideja roditelja s karlovačkog Dubovca u ovo predbožićno vrijeme, a kojom su željeli darovati dječji vrtić kojeg pohađaju njihovi mališani i to čistog srca i bez medijske pompe, pretvorila se ovih dana u pravi debakl s puno gorčine i nimalo blagdasnkih “vibri”. Na kraju je ispalo da je riječ o grešci u koracima, iako mnogi u tome vide prste politike.

Grupa roditelja okupljena i na Facebooku pokrenula je u svom kvartu akciju “Darujmo srcem dubovačkom vrtiću” želeći prikupiti pribor za crtanje, a onda i kupiti CD player za vrtić. U nekoliko kafića te frizerskom salon postavili su kutijice s natpisima i zahvalom, a svatko tko je htio mogao je donirati kunu ili pet ili pak dati bojice, flomastere ili nešto slično, govori u ime pokretača akcije Sonja Jagetić.

Ljudi su se odazvali koliko su mogli, a jedna devedestogodišnja Dubovčakinja donijela je pribor za crtanje želeći tako darovati klince.

– Gospođa stara 90 godina došla je u kafić s vrećicom i poklonima, malenima i od srca, svi su se uključili koliko su mogli. Naša je nakana bila sve to lijepo zamotati i staviti djeci pod bor u vrtiću, bez ikakve pompe. To je trebao biti naš dar, našem dubovačkom vrtiću, za naše male Dubovčake, kaže Jagetić.

No, sve je stalno, točnije naprasno je prekinuto. Jagetić kaže da je akciju zaustavila ravnateljica vrtića Bernarda Vuksan kazavši da se kutijice u kojima se prikupljao novac moraju ukloniti, da vrtiću i mališanima ne treba ništa jer je sve osigurano. – Dobili smo dopis u kojem nas se obaviještava da vrtić i Grad kao osnivač o akciji nisu obaviješteni, te da vrtić stoga ne može dati garanciju i transparentnost. Akciju smo obustavili, a svi smo revoltirani i ogorčeni jer je to trebao biti dar nas Dubovčaka našem vrtiću.

Roditelji na FB ogorčeni: Sve imaju? Zašto onda žicaju papir?

Ogorčenost roditelja vidi se i u FB grupi gdje se redaju komentari roditelja.

“Vjerojatno je trebalo ići preko Plenkija i Kolinde, pa i EU, stvaraju se problemi gdje ih najmanje treba, djeca zakinuta za veselje, a vama gorčina u ovo predblagdansko vrijeme, nemaš stranačku iskaznicu, kritičan si prema neradu grada i kao takav si nepodoban, zašto je cijeli vrtić u rasulu, sve se raspada od zgrade do inventara, zašto skupljamo boce za papir i tintu za printanje, zašto plaćšamo potrošni materijal, kad je tako pametna zašto žica papir, mislim da se nažalost politika umiješana, ovi naši iz gradske četvrti se ne javljaju kad je u pitanju neka njihova odgovornost, ne ogu oni dopustiti da netko drugi donira od njih, želim znati tko u vrijeme adventa zabranjuje darivanje državljanima Hrvatske i građanima Karlovca, sve ovo zbog par kutija i koje donirane kune”, ovo je tek dio komentara.

Ravnateljica Vuksan: Prikupljanje novaca nije transparentno i koordinirano

Ravnateljica vrtića Četiri rijeke Bernarda Vuksan kaže da je akcija hvalevrijedna i da pozdravlja dobrohotnost roditelja, ali  problem je u netransparentnosti.

-Nisu rekli da će to prikupljati, riječ je o nekoordinaciji i netransparentnosti u ovom slučaju u kojem se prikuplja novac. Informaciju o tako nečem nismo imali niti mi niti osnivač Grad Karlovac. Zato ne možemo pružiti niti garanciju niti transparentnost, kaže Vuksan i dodaje da vrtić inače čeka obnovu i preseljenje. Inače, vrtić se već triput našao na meti provalnika koji su dječici ukrali i lani darovanu glazbenu liniju koju je poklonila gradska četvrt.

Vuksan kaže kako su za potrebe djece  osigurana sva potrebna sredstva za likovno izražavanje i stvaranje, a i da je nabavljena audio oprema prema potrebama skupina.

-Ponavljam, pozdravljam akciju  i dobrohotnost, no prikupljao se novac i s pravom bi netko mogao postaviti pitanje koliko je skupljeno, tko to broji jer se radi o financijskim sredstvima čije i prikupljanje i namjena treba biti pažljivo dogovoreno, da se točno zna ako je novac u kutijici kakva je ona, kako je zaštićena, tko je taj tko će novce prebrojati i garantirati da ih je toliko i za što će ih potrošiti, objašnjava ravnateljica Vuksan.

Kako stvari stoje, pribor i novac sigurno će doći u ruke potrebitih, najavljuju Dubovčaki ogorčeni cijelom situacijom. Je li u pitanju krivi korak, toliko popularna “netransparentnost” ili nešto treće, najmanje je u ovom trenutku važno. Dobroj namjeri uvijek se može izaći u susret,  treba samo imati dobru volju u vremenu blagdana osobito.

Pročitajte i ovo

SAMO AKTUALAC

Zbog izolacije vijećnika, HDZ traži internetsku sjednicu. Petračić: Bojite se oporbe