Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  28C° Karlovac

 • weather-image

  28C° Duga Resa

 • weather-image

  27C° Ogulin

 • weather-image

  29C° Ozalj

 • weather-image

  27C° Slunj

Karlovac ROĐENDANSKI POKLON Podijeli

S novim imenom i novi logo: Gradski muzej Karlovac postaje Muzeji grada Karlovca. Na 4 lokacije rade dobro i u koronakrizi

Logo, izabran na natječaju, izradio je Karlovčanin Dino Begović

Gradski muzej Karlovac danas slavi 116. rođendan i to posljednji put pod tim nazivom. Ustanova će se ubuduće zvati Muzeji grada Karlovca za koji je na javnom natječaju izabran i novi logo. Predstavljen je u Muzeju Domovinskog rata na Turnju.

Ravnateljica Hrvojka Božić pojasnila je da je do promjene naziva došlo zbog toga povećanja muzejskih lokacija.

-Muzej dobiva sljedeće ustrojbene jedinice: Gradski muzej Karlovac, Galeriju Vjekoslav Karas, Muzej Domovinskog rata Turanj i Stari grad Dubovac, a naziv mijenjamo u Muzeji grada Karlovca.

Za novi naziv tražio se i novi logo. Na javni poziv javilo se 50 autora iz cijele Hrvatske, a pobijedio je Karlovčanin, Dino Begović.

-Logo simbolizira karlovačku Zvijezdu kao središnju vrijednost lokalne baštine po principu sinegdohe – dio uzet za cjelinu – vrh bastiona za bastion, točka kao mjesto urbanog bloka, a prazni interval umjesto šanca. Binarna struktura znakova čini ovaj logotip suvremenim i evocira naše digitalno doba, pojasnila je Božić. Ovaj logo sada će se naći na svim publikacijama, suvenirima i slično.

Stari grad Dubovac novi član muzejske obitelji

Novi član karlovačke muzejske obitelji od nedavno je Stari grad Dubovac.

– Želimo Dubovac vratiti na ishodište karlovačke kulture, snažno ga povezati s civilnim sektorom stvoriti višenamjenski, dinamični prostor, prostor za kreativne ideje, kulturne inovacije i kulturnu suradnju, kaže Božić.

No, prije toga izrađivat će se konzervatorska studija, plan upravljanja i projekt uređenja cijelog Starog grada. I to nije sve, gradonačelnik će pred muzej staviti i nove izazove.

-Trenutno smo u razgovorima da Muzej preuzme i Muzej vatrogastva. To je jedan element koji bi htjeli inkorporirati u muzejsku djelatnost da bi zaokružili tu priču naše kulturne baštine, naše povijesti i svega onog što Karlovac ima za ponuditi ne samo Hrvatskoj nego i šire, objasnio je Damir Mandić.

Rad u koronazkrizi i nije bio loš

Kako su karlovački muzeji radili u godini koronakrize piše u rođendanskom izdanju muzejskog časopisa Glas, a ravnateljica Božić otkriva da i nije bilo tako loše.

Broj posjetitelja na svim lokacijama već pet godina raste od sedam do 10 posto godišnje. Zbog otvorenja Turnja lani to povećanje je bilo čak 200 posto, a ni 2020. nije donijela veće probleme. Muzeji nisu radili jedino u vrijeme “lockdowna”, a u ostalom vremenu ostvareno je više od 80 posto svih muzejskih programa.

–Unatoč krizi u ovoj godini je ostvareno nešto više od 32.000 posjetitelja, čime smo ostvarili svoje projektne ciljeve, ali i onaj važan cilj, a to je pozicioniranje muzeja kao kulturnog proizvoda grada Karlovca. Sukladno tome i realizacija vlastitih prihoda u Muzeju bit će nešto više od 50 posto, zaključila je Božić.

Pročitajte i ovo

PRIJE SVEGA

Sutra zatvoren Ruski put: “Snimat” će situaciju u karlovačkom podzemlju