Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  15C° Karlovac

 • weather-image

  15C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  15C° Ozalj

 • weather-image

  14C° Slunj

Život POLITIKA Podijeli

SDP: Novi Zakon o brdsko – planinskom području je niz dobrih želja bez financijskog dijela

Za dvostruko veće područje predviđeno je tek 40 milijuna kuna iliti 100 kuna po glavi stanovnika, ali tko spada u brdsko – planinski prostore se ne zna

Novi Zakon o brdsko – planinskom području još je jedna obmana i izdaja stanovništva, poručili su s današnje konferencije za novinare saborski zastupnik SDP-a Damir Mateljan i šef županijskog SDP-a Ivan Vuković.

Kako su sami rekli, županijski SDP se ovom temom probudio nakon dugo vremena jer žele upozoriti na to da novi zakon ipak neće riješiti problem stanovnika na brdsko – planinskim područjima.

Zakon nudi niz dobrih želja, općenitih stvari, ali ništa konkretno jer sve programe i mjere ne prati financijski dio, kaže Mateljan.

-Taj novi zakon predviđa dvostruko veći obuhvat nego li je danas. Za taj, dvostruko veći broj jedinica lokalne samouprave u brdsko – planinskom području predviđeno je brojkom i slovima 40 milijuna kuna. Kada bismo napravili analizu brdsko – planinskog područja i ljudi koji tamo žive onda bi to ispalo  da na svakog stanovnika u brdsko – planinskom području dolazi 100 kuna po glavi.

Apsurd je i to što se obuhvat brdsko planinskog područja veže uz granice pojedine jedinice lokalne samouprave.

– To bi značilo da Ozalj koji u svom području ima Žumebark i jedan od najviših prostora Republike Hrvatske i Svetom Gerom od preko 1000 metara po ovakvim kriterijima neće upasti u brdsko – planinsko područje jer je većinski dio te jedinice lokalne samouprave odnosno grada Ozlja nizinsko.

No, konkretno koji gradovi i općine ulaze u brdsko planinska područja, kaže Mateljan, nije poznato.

– Problem je u transparentnosti jer vi kad ne stavite obuhvat u zakon onda se javlja manevarski prostor za manipulaciju kako se upravo događa. A zašto Ozalj vjerojatno ili možda neće biti u tom području je jer zakon isključivo govori o obuhvatu na temelju granica i jedinica lokalne samouprave.

– HDZ-ovi načelnici i gradonačelnici se hvale da su uspjeli lobiranjem svrstati svoju JLS u ova područja. U zakonu ne postoji kriterij da vlast mora biti u rukama HDZ-a ili njegovih poslušnika da bi se dobio ovakav status, naglašavaju Mateljan i Vuković.

Pročitajte i ovo

DA SVJEDOČIM ZA ISTINU

Vlč. Jagodić proslavio mladu misu: “Čovjek sije s pouzdanjem da njegov rad neće biti uzaludan”