Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  11C° Karlovac

 • weather-image

  10C° Duga Resa

 • weather-image

  13C° Ogulin

 • weather-image

  11C° Ozalj

 • weather-image

  10C° Slunj

Život ŽENSKA GRUPA KORAK Podijeli

Seksualno nasilje u porastu, žrtve najčešće maloljetnice

Čak 70 % žena, žrtava obiteljskog nasilja koje su u karlovačkom skloništu ne znaju da su trpjele i seksualno nasilje

Zbog značajnog porasta slučajeva seksualnog nasilja pa i u Karlovačkoj županiji, Ženska grupa Korak idućih šest mjeseci će kroz projekt “Korak do podrške” educirati svojih 11 djelatnika, žene u skloništu i sve koji dođu usavjetovalište te 20 osnovnoškolaca.

U posljednjih godinu dana, kaže voditeljica projekta Davorka Bišćan primjećeno je nedramatično, ali značajno povećanje broja žena koje su došle u njihovo savjetovalište upravo zbog seksualnog nasilja, najčešće silovanja i bludnih radnji.

-Radi se najviše o maloljetnim osobama ili starijim maloljetnicama ili “friško” punoljetnima. Kod nas je to porast sa jednog do dva slučaja u zadnjih pet, šest godina, na više od pet slučajeva prošle godine tako da je porast velik, kaže Bišćan pojašnjavajuću da u Korakovo savjetovalište dolazi veći broj osoba kojima se pruža psihološka pomoć i pratnja i podrška kroz cijeli sudski proces kroz njihov drugi projekt “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”.

Seksualno nasilje ima tri kategorije: seksualno uznemiravanje, bludne radnje i silovanje

Ženska grupa Korak skrbi za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja u tajnom skloništu pa ako je bilo seksualnog nasilja često se to odmah ne otkrije.

-Naše korisnice iz skloništa većinom nisu ni svjesne da proživljavaju seksualno nasilje u brakovima ili svojim partnerskim odnosima. Kroz neko vrijeme, a zna proći i pola godine, pa i pri izlasku iz skloništa tj. godine dana, žena shvati da je to doživjela, ali je mislila da to tako mora biti. Iznad 70 posto žena koje su u karlovačkom skloništu su bile iziložene nekom obliku seksualnog nasilja, a da toga nisu bile ni svjesne. U sklonište su prvenstveno došle zbog fizičkog i psihičkog nasilja.

Ženska grupa Korak je dostupna žrtvama svih vrsta nasilja na FB stranici, e-mailu: zeka@ka.t-com.hr, telefonu 047/ 600 392 ili od 0-24 sata na SOS telefon 047/ 655 925

A da bi mogle prepoznati žrtve seksualnog nasilja te im pomoći, eduakciju kroz dvije radionice proći će i same djelatnice karlovačkog Koraka. Nakon toga će educirati žene, a onda i dvadesetero učenika osnovnih škola. Projekt sa 74.000 kuna financira Ministarstvo demografije.

Foto: www.huffpost.com  / Davorka Bošćan RM

Pročitajte i ovo

DA SVJEDOČIM ZA ISTINU

Vlč. Jagodić proslavio mladu misu: “Čovjek sije s pouzdanjem da njegov rad neće biti uzaludan”