Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  11C° Karlovac

 • weather-image

  11C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  11C° Ozalj

 • weather-image

  10C° Slunj

Karlovac PILOT PROJEKT Podijeli

SenzoriKA od jeseni mjeri količinu otpada u kanti, potrošnju vode i topline, broj zauzetih parkirališnih mjesta, buku i CO2

Novim tehnologijama želi se racionalizirati poslovanje tvrtki, a građanima pojednostaviti život

Grad Karlovac i tvrtke Odašiljači i veze te Končar – elektronika i informatika od danas su u zajedničkom pilot projektu “Udaljeno očitavanje brojila i senzora – SenzoriKA” vrijednom 526 tisuća kuna.

Projekt će, kako se čulo na potpisivanju Sporazuma, Grad Karlovac i građane Karlovca svrstati u red modernih svjetskih “pametnih gradova”.

U njemu uz Gradsku upravu sudjeluju i gradske tvrtke Mladost, Vodovod i kanalizacija, Gradska toplana te Čistoća koji su ga u različitim omjerima i financirali.

Svi oni od rujna će npr. senzorima mjeriti buku i CO2 uz brzu cestu, količinu otpada u kontejneru na Korzu i  slobodna mjesta na parkingu kod Zorin doma. Na daljinu će ViK očitavati vodomjere, a Gradska toplana i potrošnju toplinske energije u podstanicama.

Cilj nam je pametnim rješenjima učiniti poslovanje učinkovitim i racionalnim, naglasio je gradonačelnik Damir Mandić.

-meni se čini da mi u ovom trenutku ne možemo ni pretpostaviti što će nam se na kraju dogoditi, ali je sigurno da će ovakvi podaci koristiti tvrtkama kod racionalizacije poslovanja, a to će onda u konačnici govori i o nekim novcima koje tvrtke ulažu da bi mogle odrađivati svoju redovnu djelatnost.

– Softwearski paket MARS omogućava primjenu bilo da se radi o pojedinačnim tehnologijama kao što je elektroenergetika, vodoprivreda ili neke druge komunalne tehnologije, a ovdje će inovativno biti to što će sve biti integrirano kroz jedan, kompaktan sustav, dodao je član uprave Končara Zvonimir Jurin.

Implementacija novih tehnologija u sklopu SenzoriKA-e je u rujnu, a svi podaci slijevat će se u gradsku upravu.

Pročitajte i ovo

IZ ZORIN DOMA

Zorin dom niže nagrade, nadaju se i onoj naprestižnijoj – Nagradi hrvatskog glumišta