Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  16C° Karlovac

 • weather-image

  15C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  15C° Ozalj

 • weather-image

  14C° Slunj

Život GLUMA NA ODREĐENO Podijeli

Šestero glumaca Zorin doma na ugovoru na određeno, stalni dobivaju nakon 20 godina rada u kazalištu

Na njihov status javno je upozorio bivši vijećnik Davor Petračić

Šestero glumaca karlovačkog Zorin doma zaposleno je na određeno vrijeme, a stalni radni odnos mogu dobiti nakon 20 godina rada u kazalištu.

Gotovo nevjerojatne činjenice otkrile su se tako nakon komentara bivšeg gradskog vijećnika Davora Petračića koji je progovorio o ovoj temi. A otkrilo se i da se u svemu  poštuje zakon.

Petračić je, naime, medijima poslao svoje razmišljanje o radnom statusu glumaca upitavši javno zašto je to tako, zašto glumci ne mogu imati ugovor na neodređeno i hoće li zbog toga doći do egzodusa iz Karlovca.

-Zašto je šestero glumaca Zorin doma zaposleno na određeno vrijeme, zašto ne mogu dobiti kredit za stan, zašto nisu ravnopravni djelatnici gradskog sustava?

Osim što se pita kako je to sve uopće moguće, jer njemu, kao privatnom poduzetniku koji redom zapošljava 3 mjeseca na određeno, pa na neodređeno, to nije jasno, napominje i da takvo zaposlenje sugerira i propisuje i Zakon o radu. Pita se hoće li se zbog toga dogoditi egzodus vrhunski nadarene generacije karlovačkih glumaca.

-Nije li to najjednostavnija, najpravednija, najhumanija i najjeftinija demografska mjera koju Grad Karlovac može sprovesti već od 1. siječnja 2022. i time spriječiti mogući egzodus vrhunski nadarene generacije karlovačkih glumaca, pita Petračić.

Svi profesionalni glumci su na određeno

I doista, glumci, njih šestero zaposleni su na ugovore na određeno vrijeme. Odgovorila je tako na naš upit ravnateljica Zorin doma Irena Božičević.

-Svi profesionalni glumci u Gradskom kazalištu “Zorin dom” zaposleni su na određeno vrijeme sukladno Zakonu o kazalištima koji je na snazi od 01.siječnja 2020. godine, objašnjava ravnateljica.

A onda šok: Ugovor na neodređeno mogu dobiti nakon 20 godina rada u kazalištu, i tako stoji u članku 43. Zakona.

Plaća bi im, naravno, bila ista s ugovorom na neodređeno, a imali bi sigurnost o kojoj Petračić priča. Ali nakon dva desetljeća.

Ravnateljica Božičević na naš upit o novim zapošljavanjima odgovara da se ona planiraju u skladu s programskim i financijskim okvirom te vezano za proračun. No, otkriva i da glumci mogu biti angažirani izvan kazališta, ali da im zato treba suglasnost ravnatelja.

– Pojedini glumci ostvarili su drugi dohodak u Kazalištu temeljem ugovora o autorskom djelu, kaže ravnateljica.

Pročitajte i ovo

LUDILO I ZABAVA

Maturijada u Karlovcu: Mladenačko ludilo i zabava kroz 170 naših fotki