Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  6C° Karlovac

 • weather-image

  5C° Duga Resa

 • weather-image

  4C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  5C° Slunj

Županija ŽUPANICA O BOLNICI Podijeli

“Slučaj karlovačke bolnice nije crno-bijeli svijet, dug nije nastao za ravnatelja Antice. Bez komentara o ulozi Maje Grbe Bujević”

Problemi su se taložili, rekla je, sanacija nije obavljena

Slučaj karlovačke bolnice nije crno-bijeli svijet, problemi su se taložili, reforma nije provedena, a sanacija koja je bila, došla je državnim novcem. Nešto se svodi na razinu trača, komentirala je tako situaciju u karlovačkoj Općoj bolnici županica Martina Furdek Hajdin gostujući u programu Radio Mrežnice.

Abolirala je ravnatelja na odlasku Nikšu Anticu od krivnje za nastali dug.

Prvi je to puta da je županica rekla toliko o karlovačkoj bolnici iako je situacija u ovoj zdravstvenoj ustanovi tema već duže vremena. Je li uopće čula priče koje se šire već mjesecima iz same ustanove da je “siva eminencija” u načinu upravljanja  zastupnica M.G. Bujević uz “pomoć” D. Furdek, županica nije uopće željela komentirati.

Krenula je zato od opće situacije u zdravstvu.

-Vezat ću se na sustav zdravstva cijele države. Nitko tko je imalo savjestan ne može reći da reforma nije potrebna ako imate sustav koji generira takve dugove, no nije to samo Opća bolnica Karlovac, niti je Karlovačka županija izdvojena od slike u cijeloj državi.

Kao županica ne mogu pobjeći od odgovornosti. Dug koji je u bolnici i nije mali, nije nastao u zadnje dvije godine i nije nastao u mandatu ravnatelja koji odlazi, tako da su se ti problemi samo taložili jedan na drugog. Novi zakon je u savjetovanju, on bi predložio da to postanu nacionalne, ne županijske bolnice, no to je po meni, samo okvir za pravu reformu koju treba napraviti.

-U jednom trenutku rekla sam i “Svi van, pa jedan po jedan nazad”, kaže županica.

Tvrdi da su liječnici karlovačke bolnice kao i medicinsko osoblje izuzetno vrijedni, a istakli su se u covid vremenu.

Nešto se svodi na razinu trača

Na upit o nedavnom pismu o situaciji u karlovačkoj bolnici, ali i izjavi dr. Crnice koji je jedini javno komentirao napisano upravo za Radio Mrežnicu, na što  podsjećamo ovdje,  županica kaže:

-Svi moraju biti odgovorni za napisano i izrečeno, nešto se svodi na razinu trača. Nama je važan pacijent, da dobije kvalitetnu uslugu, da nema liste čekanja, a ima ih na nekim odjelima, da se vodi ustanovu k dobrom poslovanju, da se vidi zašto odjeli koji ne zarađuju svoju plaću to ne čine, potom prekovremeni sati… Nije to crno bijeli svijet, kaže Furdek Hajdin.

Dodaje da u ovom slučaju želi biti savjesna i čuti sve što treba, a naglašava da je važno  da “sanacija, kad je provođena, došla je isključivo uplatom državnog novca, uplatom na račun bolnice, a dug je smanjen s 47 na 38 milijuna. Tu reforma nije provedena, budimo iskreni i otvoreni”.

-Nekad  kažu da treba biti liječnik na čelu bolnice jer ga inače drugi liječnici ne poštuju, drugi kažu treba biti menadžer, svi vole biti pametni, a to je jedan veliki sustav od tisuću ljudi, navodi županica.

Nada se da će nova godina donijeti bolje i kvalitetnije upravljanje bolnicom.

– Neću reći da mi je to prioritet prioriteta, ali mi je bitno. Jasno je da loše vijesti prevladavaju, bolje se čuje senzacija, a trebalo bi afirmirati i pozitivne priče kojih ima u karlovačkoj bolnici.

Pročitajte i ovo

RUKOMET

Rukometaši Karlovca fantastičnom obranom u derbiju ‘samljeli’ Umažane i došli na korak do naslova prvaka