Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  29C° Karlovac

 • weather-image

  29C° Duga Resa

 • weather-image

  28C° Ogulin

 • weather-image

  28C° Ozalj

 • weather-image

  28C° Slunj

Županija BIJELA KUGA Podijeli

Slunj i okolne općine daleko ispod prosjeka Hrvatske, čak i ispod prosjeka Slavonije

Mjestim gdje je Hrvatska najtanja prijeti izumiranje, to je pitanje demografije, ali i nacionalne sigurnosti

Ono što je država radila za Knin, Dubrovnik, Vukovar tako majčinskom rukom nije pogladila Slunj nakon rata. Ovaj grad i šest općina u njegovoj okolici su po svemu daleko ispod prosjeka Hrvatske, čak i ispod prosjeka Slavonije.

Rekla je to dožupanica Martina Furdek Hajdin biskupu Mili Bogoviću kojeg je zanimalo kako napreduje priča o Slovinju. Naglasila je da država nije bila osvještena koliko je na tom području loše.

– Nekoliko kriterija su pokazali koliko je ovdje loše – demografija, gustoća naseljenosti, starost stanovništva, odlasci, natalitet, udio nezaposlenosti i ekonomski status. U svemu tome ovaj kraj je na žalost daleko ispod prosjeka Republike Hrvatske, ali i ispod prosjeka Slavonije, Baranje i Srijema za koje se govori da je tamo egzodus i da je tamo teško. Mi smo ispod 10 stanovnika po četvornom kilometru na tom području. S tim brojkama smo došli pred državnu razinu i pokazali da je teško i u Vukovaru, i u Slavoniji, ali da je još teže u Slunju, Cetingradu, Rakovici, Plaškom, Saborskom i u Vojniću.

Furdek Hajdin je ustvrdila kako će trebati još puno napora i novca da se taj dio domovine, gdje je najtanja, spasi. Preko granice je Unsko – sanski kanton u kojem buja život, gdje ima više od 300.000 stanovnika dok mi nemamo ni 30.000 stanovnika. To je ono što smo smatrali dijelom nacionalne sigurnosti i problemom cijele naše domovine, da je to tiha opasnost koja nije rat 91.-95., ali je vrsta izumiranja.

Županija je na prošlogodišnjioj sjednici vlade dobila odluku da se za taj prostor može izraditi intervencijski plan, a pridodana je i Općina Krnjak. Na tom se dokumentu radi i očekuje se da će u Slunj i 6 općina, baš kao što je to bilo u Kninu, Belom Manastiru, Gradiški, Vukovaru, također povlačiti europski novac.

No, sve ide presporo.

– Nismo zadovoljni s dinamikom. Očekivali smo da će to biti odmah, međutim nije odmah. Očekuje nas tek 2021. ali radimo na terenu s tim općinama i gradom Slunjom. Dobro je to što se dogodilo zajedništvo tih, višenacionalnih općina i zajedno se bore za opstanak.

Težište je na onim projektima koji će vraćati život u te krajeve. Tako predlažu da vojska koja boravi na Vojnom poligonu Eugen Kvaternik s obiteljima živi u Slunju. Žele iskoristiti i blizinu Plitvičkih jezera i upravljati turizmom koji se tamo sada događa. Oko Cetingrada nadaju se da će biti izgrađen stacionar za graničnu policiju. Sve su to gibanja koja bi dovela ili zadržala ljude, radnu snagu za opstanak toga kraja.

– Primilo se je, ali još ne rađa one plodove koje bismo mi nestrpljivo ili očajni htjeli da se dogode, zaključila je Furdek Hajdin.

Pročitajte i ovo

NAJNOVIJE O KORONI

Rezultati o koroni za Karlovačku županiju još se čekaju