Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  12C° Karlovac

 • weather-image

  12C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Karlovac GLAZBENA ŠKOLA KARLOVAC Podijeli

Srednja glazbena škola u Karlovcu od jeseni na jednom mjestu

Učenici više neće morati dio nastave slušati u Gimnaziji Karlovac već u Glazbenoj školi

Najstarija hrvatska, Glazbena škola Karlovac od ove jeseni bi mogla započeti s provođenjem svog programa srednje glazbene škole na jednoj adresi.

Učenici sada glazbeni dio pohađaju u Cesarčevoj, a općeobrazovne predmete slušaju u Gimnaziji na Rakovcu. Od jeseni, ako se za to odluči dovoljan broj učenika to bi se moglo promijeniti, kaže ravnateljica Snježana Mrljak.

-Radi se o predmetima hrvatski i dva strana jezika, engleski ili neki drugi, latinski, likovni, povijest, zemljopis, etika ili vjeronauk, informatika, matematika i tjelesni. Dakle, to je onaj dio općeobrazovnih predmeta koji ulaze u gimazijski program jer gimnazija nije samo matematička ili jezična, ona može biti i glazbena, pojašnjava Mrljak.

S obzirom da Glazbena škola Karlovac po ovome biti jedinstvena u svom okruženju, očekuje se da će ju upisivati i učenici izvan Karlovca i Karlovačke županije

Na ovaj način Glazbena škola želi zadržati svoje učenike koji su prošli osnovnu glazbenu školu, a onima koji su prošli dvije godine priprema za srednju glazbenu školu omogućiti da je polaze na jednom mjestu.

-Kako je osnovana državna matura tako je i nama dato pravo da i naši učenici konkuriraju na sve fakultete osim na Muzičku akademiju, ali na sve srodne fakultete poput Filozofskog, učiteljske akademije, veleučilišta i razne fakultete gdje se uzimaju u obzir ocjene s državne mature, kaže Mrljak.

Da bi na jesen ova priča glazbene gimnazije u karlovačkoj Glazbenoj školi zaživjela potrebno je minimalno šest učenika koji će ju upisati.

-Htjeli smo našim učenicima omogućiti da ih usmjerimo i da ih ne izgubimo. Žao nam je da netko ide šest godina u Glazbenu škoklu i onda upiše strukovnu školu i našu školu samo da bi imao neku “ozbiljnu” srednju školu. Mi znamo da smo ozbiljna srednja škola, ali roditelji to još s nevjericom gledaju pa smo ove godine počeli održavati roditeljske sastanke od prvog osnovne naše glazbene škole i educirati roditelje da su upisali djecu u školu.

Više informacija zainteresirani učenici i njihovi roditelji mogu pronaći na internetskoj stranici www.glazbena-ka.hr.

Pročitajte i ovo

KRLEŽOM PROTIV KORONE

Optimizam u doba korone iz Karlovca: Nigdar ni tak bilo, da ni nekak bilo… Bit će OK!