Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  1C° Karlovac

 • weather-image

  1C° Duga Resa

 • weather-image

  4C° Ogulin

 • weather-image

  1C° Ozalj

 • weather-image

  1C° Slunj

Karlovac ERASMUS + Podijeli

Srednjoškolci iz Italije i Poljske s karlovačkim gimnazijalcima istraživali ovdašnje vode

Cilj projekta je učenje kroz rad, na terenu

Ukupno 50 učenika, karlovačkih gimnazijalaca i njihovih kolega iz Italije i Poljske, tjedan dana je u Karlovcu radilo na projektu Written on Water.

Radi se o Erasmus+ projektu kojemu je cilj istraživanje bioloških, kemijskih i geoloških karakteristika slatkih voda te razvijanje novih vještina i STEM kompetencija uz primjernu “Work based learning” metode u nastavi.

– Ovo je bila treća moblinost, uključene su tri škole i tri javne ustanove, a projekt je orijentiran na to da učenici istražuju biološka, kemijska i geografska svojstva voda i njihove karakteristik. Ono što ćemo mi na kraju projekta dobiti jest novi način učenja, kroz učenje na terenu, učenje kroz rad koje jako nedostaje našem obrazovnom sustavu i zbog toga se ovaj način rada upravo sviđa našim učenicima. U ovom projektu sudjeluje 15 učenika Prirodoslovno-matematičke gimnazije,    rekla je za Radio Mrežnicu koordinatorica projekta iz Gimnazije Karlovac prof. Jelena Despot.

Uz Gimnaziju Karlovac hrvatski partner u ovom trogodišnjem programu je i Javna ustanova Natura Viva

Učenici i njihovi mentori sudjelovali su u radionicama koje su se održavale u zaštićenim područjima rijeke Vitunjčice, Slunjčice i špilje Vrlovke i rijeke Kupe. Radionice je organizirala javna ustanova Natura Viva u suradnji s profesorima s PMF-a, Sveučilišta u Zagrebu.

– Ovaj projekt smo odlučili pokrenuti zbog različitog okoliša. Uspoređujemo različitosti rijeka u Hrvatskoj, Poljskoj i Italiji. Kod nas je puno više industrije i zagađivača, a kod vas ih nema toliko. U Italiji imamo dolomite i kristalne stijene što je drugačije od vašeg okruženja,   rekao je koordinator projekta talijanske škole “Liceo Calini” Mauro Bozzoni posebno pohvalivši cjelokupni program koji im je organiziran tijekom sedmodnevnog boravka u Karlovcu.

Ovaj projekt ukupno traje tri godine odnosno završava 2020., vrijedan je 430 tisuća eura. Novi krug mobilnosti počinje u ožujku 2019. kada će sudionici na teresku nastavu u Bresciju u Italiji.

Pročitajte i ovo

WIFI4EU

Karlovac “pokriven” besplatnim wi-fi internetom na 5 lokacija