Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  25C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  24C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  24C° Slunj

Županija NA ČEKANJU Podijeli

Stigla tužba na poništenje javne nabave za CGO Babina Gora. Dok se ne riješi nema novog natječaja

Tužbu na odluku Državne komisije za javnu nabavu podignula izabrana tvrtka

Nakon što je Državna komisije za kontrolu postupaka javne nabave prihvatila žalbu tvrtke koja nije prošla na natječaju i poništila izbor za izvođača projektiranja i izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Babina Gora, županijska tvrtka KODOS neće raspisivati novi natječaj.

Potvrdila je to za Radio Mrežnicu županica Martina Furdek Hajdin. Razlog je tužba Visokom upravnom sudu u Zagrebu koju je u međuvremenu podigla izabrana tvrtka.

-Ovih dana javnost je upoznata s odlukom Državne komisije o javnoj nabavi da je odluka o odabiru poništena međutim javnost nije imala informaciju koja je od petka nama poznata da je ponuditelj Kostak, koji je bio prvoodabrani uložio tužbu na odluku Državne komisije. Tako da u ovom slučaju tvrtka KODOS neće nastaviti postupak daljnjeg odabira u ovom postupku javne nabave dok se tužba ne riješi, objasnila je Furdek Hajdin.

I dok ona nije htjela komentirati razloge zbog kojih je javna nabava poništena, a na 32 stranice navodi se niz nepravilnosti od kojih su najznačajnije: prihvaćanje izmjene stručnjaka, ne dostava dokaza o formalnom obrazovanju stručnjaka, izmjena odabrane ponude i slično, Mile Sokolić iz Udruge Pravica kaže:

-Ovo je jedna od jasnijih potvrda da stvari ne stoje kako treba odnosno da se ne radi na dobar način.

On i aktivisti koji već godinama upozoravaju na štetnost projekta Centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori, sada su dobili na vremenu.

-To nam daje prostora da se konsolidiramo i bolje organiziramo, a vjerujem da će to značiti nešto i onima kojima smo poslali sve one dopise – USKOK-u i nadležnim službama koje bi se trebale baviti ovim slučajem.

Cijena puno veća od procijenjene vrijednosti

Ono što brine i aktiviste, ali i ljude u županiji je činjenica da je izgradnja Centra značajno poskupjela u odnosu na procijenjenu vrijednost. Na poništenom natječaju najjeftinija ponuda bila je čak 288 milijuna kuna.

-Ona je puno veća od procijenjene vrijednosti. Odmah u ljeto 2020. kada smo otvorili ponude održali smo sastanak s ministrom Ćorićem i obavijestili ga o tome. I dalje je stav da se iza projekta stoji, da će nacionalih sredstava biti o čemu smo dobili i pisano očitovanje. Čak i to povećanje će nacionalna razina pratiti tako da onaj udio koji je obveza svih nas koji smo osnivači je 10 % cijelog projekta. Ali, nije nam svejedno da li je tih 10 % 180 milijuna kuna ili 300 milijuna kuna, to je velika razlika, kaže Furdek Hajdin.

Neće biti penala

S trenutnim zastojem u provedbi projekta malo je vjerojatno da će on moći biti reliziran do kraja 2023. No, županija i za to ima uvjeravanja resornog ministra Ćorića da će projekt moći biti faziran tj. financiran i kroz novo financijsko razdoblje.

-Nije iskazana bojazan da bi projekt mogao biti penaliziran, ali to nam nije neka utjeha. Pokušat ćemo napraviti sve da on i dalje bude realiziran u rokovima. S ovim tužbama taj rok postaje upitan, ali mi alternative nemamo i idemo tim putem, ističe Furdek Hajdin.

-Ni za nas nema alternative, za mene je neprihvatljiva činjenica da to odlagalište bude gore i vjerujem da će se neke stvari otvoriti i da će se pokazati da ono tu gore ne treba biti, dodaje pak Sokolić.

Pročitajte i ovo

NASTAVNO O PRIJEVOZU

Brzi odgovor Grada na temu prijevoza u Karlovcu: Na raspravu smo spremni, pozivamo sve vijećnike da nam dostave svoje prijedloge