Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  20C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Županija KRUH U RUKAMA Podijeli

Stipendijama i plaćenim školovanjem nakon 15 godina “suše” u Karlovačkoj županiji upisani limari, tesari i tapetari

Obrtnici će ih uz plaćenu praksu nagrađivati stipendijama od 500 kuna na dalje

Ugovori o stipendiranju 12 učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja – 7 tesara, dva limara i tri tapetara – potpisani su danas u Mješovitoj industrijsko obrtničkoj školi. Posebnost ovog događaja bila je u tome što se radi o zanimanjima za koja već godinama nije bilo interesa učenika, ali i činjenica da su se županijskim i državnim stipendijama sada pridružili i obrtnici sa svojima.

Zajedničkim trudom jednih i drugih, ali i obilatim poticajima za one koji upišu deficitarna zanimanja, ove se godine došlo do određenog broja učenika, kaže dožupanica Vesna Hajsan Dolinar.

Svemu tome pridružili su se sada i obrtnici. Osim što osiguravaju učenicima mjesto za praksu sada će ih još dodatno stimulirati – stipendijama.

Za svakog učenika, već od prvog razreda srednje, se moraju grčevito boriti, kažu, jer radne snage im kronično nedostaje. Ipak sretni su zato što su se nakon 15 sušnih godina ove godine neka zanimanja ponovo pojavila, rekli su Miroslav Brodarić vlasnik istoimene limarije, Mijo Popovački vlasnik Izgradnje Popovački i Marija Janžetić vlasnica AB Gradnje.

Luka Laić učenik je prvog razreda, ide za limara. Tako je sam odlučio jer voli raditi s limom. O odlasku u inozemstvo nakon školovanja ne razmišlja.

Vezani članci

Pročitajte i ovo

POVEĆALI PREDNOST

Nove ankete: HDZ-u 62 mandata, Restartu 43, Škori 14, Mostu 9, Možemo 8