Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  1C° Karlovac

 • weather-image

  1C° Duga Resa

 • weather-image

  -0C° Ogulin

 • weather-image

  0C° Ozalj

 • weather-image

  -0C° Slunj

Karlovac OD NOĆI MUZEJA DO ADVENTA Podijeli

Stoljeće i pol vatrogastva u Karlovcu obilježavat će se cijelu 2021. godinu

Tek sad se vidi koliko je važno imati ne samo sustav već motivirane i kvalitetne ljude

Sva u znaku vatrogasaca i 150. godišnjice vatrogastva bit će ova godina u Karlovcu. Proslava će započeti virtualno već na sutrašnjoj Noći muzeja, a manifestacije će se nizati tijekom cijele godine – od karnevala, krijesa, dana grada, dana piva do adventa. Planiraju smotre svoje tehnike u centru grada, mimohod, proizvodnju vatrogasnog piva i slično.

Kada je 10. svibnja 1871. osnovan, DVD Karlovac bio je šesto dobrovoljno vatrogasno društvo u Hrvatskoj, kaže predsjednik društva Roland Puljak.

-DVD Karlovac je jedno od tri društva u Hrvatskoj koje zna točan datum osnivanja, za to imamo i povelju, crno na bijelo, naglašava Puljak.

No, DVD Karlovac ove godine nije jedini slavljenik unutar gradske Vatrogasne zajednice.

-Naših osam članica ove godine ima svoje velike jubileje – Karlovac 150, Velika Jelsa i Donje Mekušje 70, Javna postrojba i Kamensko 50, Cerovac 40, Goršćaki 20 i jedina naša članica u gospodarstvu DVD Zdravstvo koje slavi 30 godina, rekao je predsjednik Željko Šafar.

U 50 godina JVP-a više je potresa i poplava nego požara

U pola stoljeća, koliko postoji, promijenilo se puno toga, kaže zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Karlovac Robert Hranilović.

-Od same opreme, tehnike, zaštitne opreme vatrogasaca, ali i do samih strukturnih podjela intervencija. Sve su više u današnje vrijeme izražene tehničke intervencije – od poplava i potresa u odnosu na požare.

Karlovački vatrogasci već sada ozbiljno rade na idejnom rješenju novog prostora Vatrogasnog centra. Ovaj na Gazi na putu je buduće obilaznice oko Zvijezde zbog čega se već traži nova lokacija vatrogascima. Jedna od ideja je da to bude u vojarni Luščić.

Karlovac ima vrhunske vatrogasce

Rad karlovačkih profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih snaga, Grad Karlovac godišnje ukupno financira s više od 10 milijuna kuna. Gradonačelnik Mandić naglašava kako je vatrogasni sustav primjer u kojem smjeru treba razvijati i ostale.

-Imamo zaista vrhunske dobrovoljne vatrogasce koji su se i proteklih mjesec dana pokazali na potresu pogođenim područjima. Mislim da su ove sve proslave izvrsna prilika da populariziramo vatrogastvo jer tek sad se u biti vidi koliko je važno imati ne samo sustav već motivirane i kvalitetne ljude.

Virtualna šetnja u Noći muzeja

Županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković pak najavljuje digitalizaciju kako budućnost karlovačkog vatrogastva.

-Nakon 150 godina mislim da nam je cilj digitalno transformirati cijeli sustav i sve ovo što sada radimo ide ka najvažnije cilju, a to je da vatrogasce više ne brojimo nego da ih imenujemo.

Karlovačkim Vatrogasnim muzejom u Noći muzeja bit će moguće virtualno prošetati na Youtube-u.

Pročitajte i ovo

NATJEČAJI

Kujinek pročelnica Mandićevog ureda, Grad raspisao i natječaje za pročelnike