Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  0C° Karlovac

 • weather-image

  0C° Duga Resa

 • weather-image

  2C° Ogulin

 • weather-image

  -0C° Ozalj

 • weather-image

  0C° Slunj

Život NAPAD JE NAJBOLJA OBRANA Podijeli

Stršljena sve više, napadaju kog stignu, pa čak i predsjednicu. Mahanje im smeta, a gnijezdo uklanjaju veterinari i dezinsekcija

Pronađete li gnijezdo, nije uputno da ga sami uništavate. Nazovite veterinara i nadležne službe

Da je sezona stršljena u punom jeku, svima koji su u prirodi i uz prirodu dobro je poznato. Naviru i izviru na brojne strane, a jedan roj stršljena uznemirila je za svog boravka na pograničnom punktu Buhača uz granicu s BIH čak i predsjednica države. To što je šefica države ništa im nije smetalo pa je roj stršljena krenuo i prema njoj.

Sezona je stršljena, a njihovi ubodi mogu biti smrtonosni.Love kukce, a osobito love pčele, pa zato ne čudi da ih ima jako puno oko voća, upravo u rodnoj jeseni. Stršljeni love čak i noću, a od gnijezda najviše odlaze u radijusu od 1,5 kilometra. Stršljeni su zapravo vrlo nervozni, pa ne čudi zato što ih mahanje rukama jako nervira i tada odgovaraju napadom te ubadaju.

Stršljeni vole voćnjake, cvjetnjake, dolaze na miris voća, ali i parfema, ulijeću u sobe, a dolaze čak i na miris znoja

Žalac stršljena je gladak i ne ostaje u koži nakon uboda kao što je to kod pčela. Za razliku od pčela i osa, puno je deblji i duži, prodire puno dublje u kožu, pa ubod puno jače boli. Ako nemate alergijsku reakciju i ako vas ubodu na neko mjesto gdje je koža deblja, nećete imati većih problema od lokalne boli i otekline. Problem nastaje ako vas stršljen ubode na neko nezgodno mjesto, kao npr. u vrat, lice ili slučajno jezik i usnu šupljinu. Tada zbog velike otekline može toći do zatvaranja dišnih kanala, gušenja i ostalih komplikacija, što može biti prilično opasno. A ako još imate i jaču alergijsku reakciju, to je već veliki problem. Problem je i to što nikad ne znate hoće li se ili neće javiti alergijska reakcija.To što do sada niste bili alergični uopće ne znači da ste zaštićeni jer uvijek postoji prvi put. Alergijska reakcija može se javiti u bilo kojem razdoblju života iako nikad prije niste imali problema s alergijama.

Ne vole mahanje i nervozni su pa napadaju

Brojni su građani već imali susrete sa stršljenima ili su pronašli njihova gnijezda. Ono što je važno jest da se gnijezdo mora vrlo oprezno uništiti, a mnogi to doživljavaju kao dječju igru Samo jedan krivi pokret uznemirit će cijeli roj i tada napadaju punom parom.Gnijezdo koje nađete tijekom zime ili sasvim rano u rano proljeće, napušteno je pa ga možete ukloniti.

U pravilu, građani kod takvih problema trebali bi nazvati Centar 112 koji ih spaja s dežurnom veterinarskom službom, a tada na teren izlazi veterinar koji rješava problem. Treba li se negdje uspeti do gnijezda pa zatrebaju ljestve, zovu se vatrogasci, no oni ne uništavaju gnijezda.

 

Pročitajte i ovo

KGK U ZORIN DOMU

Izbori 22. prosinca su bitni, ali nisu “sad ili nikad”. Nudim odmak od čemerne prošlosti, Hrvatska za sve