Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -0C° Karlovac

 • weather-image

  -0C° Duga Resa

 • weather-image

  0C° Ogulin

 • weather-image

  -0C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Život IZ KORAKA UPOZORAVAJU Podijeli

Svaka treća žena u Hrvatskoj žrtva je nasilja svog partnera. Istanbulska konvencija nije pomogla

60 % žena se vraća naslinicima. Treba im 10 do 20 godina dok shvate da se tako ne može živjeti

Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama, a brojke žena ubijenih u ovoj godini i dalje ne ulijevaju optimizam da ta borba daje rezultate. Hrvatska je potpisnica Istanbulske konvencije, ali pomak nije vidljiv.

-U 2021. godini do danas je ubijeno 11 žena. To je nešto zbog čega se moramo zabrinuti, rekla je Mirjana Duduković, predsjednica Ženske grupe Karlovac Korak.

Lani je ubijeno 19 žena, a u posljednje dvije godine bilježi se porast od više od 50 posto ubijenih žena. Kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, svaka treća žena doživjela je seksualno ili tjelesno nasilje od partnera, a u 38 posto slučajeva upravo su partneri počinitelji ubojstva žena.

-U posljednjih 10 godina tristotinjak žena izgubilo je život od strane bračnog ili izvanbračnog partnera, naglasila je Duduković.

Velik broj žena se vraća nasilnicima, u posljednje dvije godine ni ne odlaze

Ženska grupa Korak nastavlja s pomaganjem ženama i djeci žrtvama nasilja i njihovu osvješćivanju da ne moraju trpjeti nasilje, započetim 1998. godine. No, unatoč tome, ističe Duduković, velik broj žena se vraća nasilnicima. U posljednje dvije korona godine situacija je još gora.

-Imamo puno više prijava tog nasilja i podataka da žene jednostavno ne mogu izaći iz  tog nasilja. Ili su vezane financijski, ovisne o partnerima i jednostavno ne mogu naći izlaz.

U prosjeku 60 posto žena se vraća nasilnicima.

-Po par puta se vraćaju u nasilnu obitelj dok konačno ne odluče da se moraju maknuti i osmisliti svoj život i život djece. No, to jako dugo traje, od 10 do 20 godina treba ženama da shvate da se tako ne može živjeti.

Nova sigurna kuća u Karlovcu bit će uređena do 2023.

Korak nizom projekata educira i jača žene koje su uspješno otišle od nasilnika da grade  život iz početka. No, educiraju i pomažu nasilnicima da promijene svoja naučena ponašanja. Od 2002. godine Korak u Karlovcu vodi i sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja.

Do svibnja 2023. sigurna kuća bi trebala biti preseljena na novu lokaciju koja se trenutno uređuje.

-Sad imamo kapacitet za 15 osoba, zajedno žena i djece. U novom prostoru se nadamo da će biti više, ali ne mogu reći za koliko dok ministarstvo ne izađe, procijeni i izda rješenje, pojasnila je Duduković.

Večeras i 10. prosinca, na Dan ljudskih prava, Zorin dom će biti osvjetljen narančastom bojom – simbolom borbe protiv nasilja u obitelji. U Mačekovoj ulici pak, na balkonu ureda Ženske grupe Korak istaknut je natpis: “Šutnja skriva nasilje. Nisi sama!”.

Pročitajte i ovo

OD 17. DO 31.12.

Domaće glazbene snage, ali i Neno Belan, Dino Dvornik Tribute Band na Adventu u Karlovcu