Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  27C° Karlovac

 • weather-image

  27C° Duga Resa

 • weather-image

  27C° Ogulin

 • weather-image

  27C° Ozalj

 • weather-image

  26C° Slunj

Telekomunikacijske tvrtke mogu ukidati i mijenjati tarife i pakete, a o tome moraju obavijestiti korisnike ranije Ukidaju staru tarifu i nude drugu koja je 25 kuna skuplja Visoke temperature velik su problem za starije ljude i malu djecu te ih često savjetuju da izbjegavaju boravak na otvorenom i drže se hlada. Stručnjaci su objasnili i simptome koji ukazuju na toplinski udar Prepoznajte kada toplinski udar prijeti djetetu - ovo su simptomi Djevojke su za snimanje odabrale jedinstvene kreacije. Isticale su svoje raskošne obline, zavodile 'kameru', a iako se Jennerica pojavljuje u spotu svega nekoliko sekundi, ostavila je savršen dojam na gledatelje Cardi B je u perverznom spotu pokazala grudi, a glumi i Kylie Kazuyoshi Miura postavio je još jedan rekord. Nakon što je u dobi od 53 godine zaigrao za svojeg drugoligaša Yokohamu u japanskom kupu postao je najstariji igrač s nastupom u tom natjecanju. Yokohama je pobijedila Sagan Tosu 1-0, a Miura je igrao do 63. minute kada je zamijenjen. U svojoj dugoj karijeri igrao je i za Dinamo 1999. godine, a prema Transfermarktu vrijednost mu je 100 tisuća eura. Nije loše za jednog veterana. Bio je azijski nogometaš godine 1993. godine, igrao i za Santos, Palmeiras, nekoliko japanskih klubova, dok se u Europi okušao u Genoi prije Dinama. Kad je stigao na Maksimir bio je, mislili smo, na zalasku karijere. Imao je 32 godine, a on i 21 godinu kasnije žari i pali nogometnim travnjacima. Miura skinuo još jedan rekord: Najstariji igrač u kupu Japana!

Život SUVAG Podijeli

Svako dijete od 4 godine trebalo bi posjetiti logopeda

Roditelji bi trebali što ranije početi čitati svojoj djeci

Svakodnevno karlovački SUVAG posjeti 150 pacijenata.

20% svih pacijenata čine djeca od 0 do 3 godine. To su, uglavnom djeca koja kasne u govornom i jezičnom razvoju. 65% svih pacijenata čine djeca od 3 do 8 godina, a od toga je 50 posto onih s artikulacijskim teškoćama. 15 % djece ima i jezične teškoće.

-Najveći broj djece suočava se s artikulacijskim teškoćama. To su najblaže teškoće govorno-jezičkog razvoja. Dosta radimo i s djecom koja imaju jezične teškoće. Ne govore gramatički pravilnim rečenicama i  kasne u jezičnom razvoju. Najmanji broj djece, ali je taj broj u porastu, su djeca s komunikacijskim teškoćama. To su djeca koja nemaju razumijevanje niti komunikacijski obrazac, ističe ravnateljica SUVAG-a Karlovac, Vesna Pavlačić.

S 9 godina automatizam govora je gotov-teže je popraviti greške

Ukoliko se uoče problemi u razvoju govora i sluha, nikada nije prerano za terapiju. Za razvoj govora i jezika od ključne je važnosti uredan sluh.

-Ukoliko roditelji vide da dijete ne razumije i ne reagira onda nikad nije prerano da bi se posjetio logoped. Ako je razumijevanje uredno, a radi se samo o razvoju govora onda se ima vremena čekati do dvije tj. dvije i pol godine. Pazi se na to razvija li se govor i ima li dijete dovoljan fond riječi jer djeca od tri godine već koriste pune rečenice. Važno je oko 4. godine doći kod logopeda da se vidi kakva je artikulacija. Je li govor čist i koliko pravilno dijete izgovara glasove, pojašnjava Pavlačić.

Svi problemi s kojima se djeca suočavaju u savladavanju govora i jezika mogu se riješiti. No, duljina trajanja terapije je individualna. Kod nekih se isprave problemi nakon nekoliko susreta s logopedom, a kod nekih se to poprilično oduži. Neki dolaze dva do tri puta tjedno dvije godine.

Ukoliko roditelji ne primijete probleme, svejedno je preporučljivo dovesti dijete od 4 godine starosti na stručni pregled kod logopeda. Naime, od devete, odnosno desete godine automatizam govora je gotov. Dijete automatizira pogrešan način izgovora.

U Općoj bolnici Karlovac nema logopeda, no radi se na još intenzivnijoj suradnji sa SUVAG-om. Ključna je uloga stručnjaka iz SUVAG-a koji pomažu i osobama koje su operirale rak grla ili preživjele moždani udar. Oni, naime imaju prednost i nisu na listi čekanja dok drugi jesu.

-Puno je teže tada napraviti terapiju. Morate prvo “razbiti” stare slušne navike, stari način izgovora i dobiti novi. Dolaze nam i srednjoškolci, ali i studenti. Teže im je jer ne mogu automatizirati već moraju paziti, naglašava Pavlačić.

Što ranije početi čitati djeci i govoriti pravilnim glasom bez tepanja, savjeti su za normalan razvoj govornih i jezičnih vještina.

Pročitajte i ovo

16.KOLOVOZA

Na Rokovo u D.Resu dolazi kardinal Puljić