Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  15C° Karlovac

 • weather-image

  15C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  14C° Ozalj

 • weather-image

  14C° Slunj

Županija ZAVRŠIO PROJEKT Podijeli

Svako peto dijete žrtva seksualnog nasilja. Mladi o tom problemu ne znaju puno, roditelji se njime ne žele baviti

Ženska grupa Korak o tome educirala 21 učenika osnovnih škola kroz projekt “Korak do podrške”

Iako je trajao samo sedam mjeseci, projekt “Korak do podrške” Ženske grupe Karlovac Korak ostvario je sva tri zadana cilja – psihosocijalno osnaživanje i podršku ženama i djeci žrtvama seksualnog nasilja, educiranje osnovnoškolaca o seksualnom nasilju i ojačavanje vlastitih kapaciteta.

– Bila je pružena psihosocijalna podrška za tri punoljetne žene i jednu maloljetnu djevojku. Dvadeset i jedan je učenik, 6. i 7. razred je bila ciljana skupina, koje smo educirali. Osmislili smo online radnu bilježnicu s edukativnim i radnim dijelom, rekla je na završnoj konferenciji projekta voditeljica Davorka Bišćan.

Roditelji ne žele da im djeca u 6. ili 7. razredu slušaju o seksualnom nasilju

Kako se radilo o maloljetnim učenicima, od 12 do 14 godina, za sudjelovanje u projektu trebala im je dozvola roditelja. Po njihovim reakcijama u Ženskoj grupi Korak zaključuju kako je seksualno nasilje tema kojom se roditelji ne žele baviti.

-Za početak je jako malo roditelja htjelo sudjelovati u tome. Dobivali smo dosta negativnih komentara u smislu da to nije potrebno, da je to preškakljiva tema, preosjetljiva. Čak smo s nekim školama pokušali stupiti u suradnju pa nije bio odaziv roditelja, ističe Bišćan.

Edukacija treba početi što ranije

A ispunjene radne bilježnice one djece koja su u projektu sudjelovala, pokazale su da oni u potpunosti ne razumiju ovu problematiku.

– Ono što su nam radne bilježnice pokazale je da učenici imaju neka saznanja, ali vidljivo je da ne postoji kompletno razumijevanje ove tematike što ide u skladu s tim da se o tome uopće ne priča. Nadamo se da ćemo imati prilike na drugačije načine educirati tu dob jer smatramo da je već tada kasno. Do tada su se već naučila neka ponašanja koja nisu prikladna, a učenici ih doživljavaju prikladnima. Ali, eto, tu smo gdje jesmo.

Edukaciju su kroz ovaj projekt, koji je sa 74 tisuće kuna financiralo Ministarstvo za demografiju, prošle i djelatnice Koraka koje provode psihosocijalnu podršku i educiraju djecu. Od ukupno pet edukacija dvije su bile za rad sa ženama žrtvama seksualnog nasilja i tri za rad s djecom žrtvama seksualnog nasilja.

Sva velika istraživanja pokazuju da je jedno od četvero, petero djece žrtva seksualnog nasilja.

Pročitajte i ovo

NEDJELJA

Pet pozitivnih u županiji