Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  16C° Karlovac

 • weather-image

  16C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  16C° Ozalj

 • weather-image

  15C° Slunj

Karlovac IZLOŽBA DO 12.10. Podijeli

Sve ideje na jednom mjestu: U Aquatici izloženi arhitektonski radovi za ŠRC

Prvonagrađeni rad je po svojim karakteristikama imao najviše novih ideja koje se uvode u prostor

Izložba natječajnih radova za izradu Urbanističko – arhitektonske podloge za izradu UPU „ŠRC Korana“ otvorena je u Aquatici.

Među 11 izloženih radova je i onaj pobjednički. Prvu nagradu osvojio je rad autora: Bernarde Silov, Davora Silova, Krisitne Rogić, Ksenije Radić Knežević i Petre Vlahek sa suradnikom Davorom Plavšićem.

Prvonagrađeni rad je po svojim karakteristikama imao najviše novih ideja koje se uvode u prostor, a koje bi mogle stvoriti nove vrijednosti i ostaviti trag današnjeg vremena, ocijenio je stručni ocjenjivački sud.

-On je po našem mišljenju ovom prostoru dao prepoznatljivost, mogućnost da se oko takve osnovne koncepcije organizira ovaj prostor, da on udomi različite sadržaje i pokaže vrijeme u kojem je ova koncepcija nastala. To je ono što ovaj rad nudi. On ima niz dodatnih kvaliteta; arhitektonskih, urbanističkih, ambijentalnih, ima mogućnost da postane još jedna dodatna atrakcija ovome gradu i još jedan dodatni sloj, rekao je predsjednik ocjenjivačkog suda dr. sci. Krunoslav Šmit.

Prvi javni arhitektonski natječaj raspisan prije 140 godina, u Karlovcu

Raspisivanjem natječaja zadovoljni su i u Udruženja hrvatskih arhitekata. Prema riječima predsjednice Maje Furlan Zimmermann rijetkost su ovakvi primjeri pravog i korisnog upravljanja gradskim prostorom. Otkrila je premalo znanu činjenicu da je “zapravo prvi javni arhitektonski natječaj bio raspisan za Veliku gimnaziju i Opću pučku školu u Karlovcu, 1879. godine”.

-Prije više od 140 godina, prvi javni arhitektonski  natječaj u Hrvatskoj, bio je za jedan javni objekt u gradu Karlovcu i za tu priliku su u žiriju bili pozvani predstavnici “Kluba inžinira i arhitekata iz Zagreba”. To je bio i povod da se napiše prvi pravilnik o natječajima. Tako da zapravo možemo reći da je ova praksa javnih natječaja u Hrvatskoj počela na poziv grada Karlovca. Drago mi je da se ta praksa u Karlovcu nastavila, drago mi je vidjeti da su dva jako vrijedna gradska prostora; ovaj oko Korane i prostor vojarne Luščić bili predmetima javnih natječaja, istaknula je Furlan Zimmermann.

Izložba pristiglih radova na arhitektonski natječaj za ŠRC otvorena je u Aquatici do 12. listopada.

Pročitajte i ovo

LUDILO I ZABAVA

Maturijada u Karlovcu: Mladenačko ludilo i zabava kroz 170 naših fotki