Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  30C° Karlovac

 • weather-image

  29C° Duga Resa

 • weather-image

  28C° Ogulin

 • weather-image

  30C° Ozalj

 • weather-image

  29C° Slunj

Karlovac KARLOVAC Podijeli

Sve osim čvaraka raste u karlovačkim gradskim vrtovima na Gazi. 63 parcele zauzete, 4 još slobodne

Projekt gradskih vrtova na Gazi u Karlovcu provodi se uspješno već pet godina

Čvarci još ne rastu, ali sve drugo da, kažu Karlovčani od kojih neki već punih pet godina obrađuju gradski vrt na Gazi. Danas ih je obišao gradonačelnik Mandić s obzirom da su nedavno dobili nove ugovore.

Na površini od oko 6 tisuća kvadrata ukupno je sedamdesetak parcela.

– Imamo 63 korisnika. U međuvremenu su se korisnici mijenjali, ali imamo i one koji su tu od samog početka i možemo reći da je projekt uspio, rekla je Andrea Vrbanek iz gradskog Odjela za gospodarstvo.

Zadnjih pet godina bez prekida u gradskim vrtovima su i Danica i Ružica. Uz druženje i fizičku aktivnost na ovaj si način osiguravaju i raznovrsno povrće.

-Uglavnom mrkva, peršin, celer, cikla, grašak, mahune… Imamo sve osim čvaraka, kažu nam.

Širenje gradskih vrtova na Gazi ili nekom drugom kvartu ovisi o interesu građana

Još su četiri parcele slobodne pa tko želi imati vrt na Gazi može se javiti u gradsku upravu. Širenje gradskih vrtova na druge gradske četvrti ovisi o interesu građana.

Uz poticanje mikropoljoprivrede u samome gradu, potiče se i one velike poljoprivrednike u okolici. Grad je u proračunu osigurao 1,5 milijuna kuna potpore, a uskoro će raspisati i natječaj za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, naglasio je gradonačelnik Mandić.

-Ono što se pokazalo sad i u COVIDU mi definitivno moramo nastaviti tempom kojim radimo, a to je podrška prije svega OPG-ovima kojima je to osnovna djelatnost. Nećemo, naravno zanemariti ni one kojima je to usputna djelatnost. Pokazuje se i pitanje plasmana proizvoda. Počeli smo s e-Tržnicom, ali mislim da tu ima još dosta posla. Razmišljamo kako osmisliti jedan proces dostave da OPG-ovima olakšamo dostavu njihovih proizvoda jer to se pokazalo kao jedna poteškoća. Ono što je veliki projekt, a tiče se poljoprivrede to je državno poljoprivredno zemljište za koje će Grad uskoro raspisati natječaj.

Pročitajte i ovo

PRIJE SVEGA

Sutra zatvoren Ruski put: “Snimat” će situaciju u karlovačkom podzemlju