Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  11C° Karlovac

 • weather-image

  11C° Duga Resa

 • weather-image

  12C° Ogulin

 • weather-image

  11C° Ozalj

 • weather-image

  10C° Slunj

Županija OZALJ Podijeli

Sve žene na selu su uzorne; 20. izbor najuzornije hrvatske seoske žene ove subote u Ozlju

Želi se upozoriti na važnost i doprinos žena na seoskim gospodarstvima te na njihov još uvijek nepovoljan status

Dvadeset žena iz 15 hrvatskih županija ove će se subote u Ozlju natjecati za prestižnu titulu Najuzornije hrvatske seoske žene.

Bit će to jubilarni, 20. izbor kojim se promovira uloga žena na seoskim gospodarstvima i čuvanje kulturne baštine. Rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Zorkovcu Vivodinskom na OPG-u još uvijek aktualne najuzornije seoske žene, Melite Vrbanek.

– Imamo 20 različitih žena, iz Istre npr. ženu koja radi na 70.000 čokota vinove loze, imamo Slavoniju gdje se bore jer nemaju dovoljno zemlje i prodaju sireve i mliječne proizvode na kućnom pragu, Imamo tri žene koje su čuvarice tradicija, rade rekonstrukciju narodnih nošnji. Imamo iz Bjelovarsko – bilogorske županije ženu koja se bavi kobiljim mlijekom i proizvodi prirodnu kozmetiku od kobiljeg mlijeka, rekla je predsjednica udruge “Uzorne hrvatske seoske žene” Katica Jerleković koja je zajedno s Vrbanek obišla svih 28 prijavljenih kandidatkinja.

Pobjednica će dobiti novu lentu sa motivima jalbe – trške čipke, koju su izradile žene iz mjesta Trg

Sve one puno su više od samo žena sa sela, naglasila je Vrbanek. Fascinirana je onim što je vidjela obilazeći ih diljem Hrvatske – voljom da proizvode hranu za svoju obitelj, da višak prodaju svojoj lokalnoj zajednici, edukacijom koju polaze od sirare, mljekare, ribare, maslinare, informatiku, vozače kamiona, pratitelje životinja.

– Žene stvarno imaju volje da žive i rade na selu, da opstane taj život, a ujedno čuvaju svoju tradiciju i baštinu. Svaka im čast – sve su žene na selu uzorne, poručila im je Vrbanek.

Status seoskih žena u cijeloj Europskoj uniji je jednako loš

No, iako ulažu u vlastita znanja i vještine i pokretačice su života na selu, i dalje nemaju priznati status, ni mirovinsko ni zdravstveno osiguranje. S istim problemom suočavaju i se žene u cijeloj Europskoj uniji, kaže Vrbanek koja je posjetila Bruxelles i tamo razgovarala s potpredsjednicom EU parlamenta o položaju žena na seoskim gospodarstvima.

– Čak je u ovom paketu mjera postojala jedna inicijativa, koja je bila odobrena svim članicama Europske unije, da mogu dati mjeru ruralnog razvoja kao što imamo za mlade i male poljoprivrednike, i za žene. No, ni jedna članica EU nije to provela što je žalosno i porazno za sve žene. Vjerujemo da će se možda u novom paketu mjera to promijeniti, a mogli bi i poručiti našoj ministrici ili bilo kome od naših europskih zastupnika, da zašto Hrvatska ne bi bila prva članica Europske unije koja je tako nešto napravila pa da budemo stvarno uzor drugima, zaključila je Vrbanek.

Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu održat će se u dvorani ozaljske osnovne škole “Slava Raškaj” od 16 sati. No, i prije toga, prijepodne, kandidatkinje će biti moguće upoznati na njihovim štandovima gdje će dobiti i prve ocjene žirija.
Očekuje se velik broj ljudi što veseli gradonačelnicu Ozlja Gordanu Lipšinić.

-To je promocija našeg mjesta i naše županije i svakako u temelju, promocija onoga što žene na selu rade.

Karlovačku županiju ove godine predstavlja Josipa Jandriši iz Josipdola. Dolazak u Ozalj najavila je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković te eurozastupnica Ruža Tomašić, a dobrodošli su svi oni koji žele dati podršku ženama sa sela.

Pročitajte i ovo

KORONA FREE ŽUPANIJA

U Karlovačkoj županiji više nema oboljelih od koronavirusa