Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  29C° Karlovac

 • weather-image

  29C° Duga Resa

 • weather-image

  28C° Ogulin

 • weather-image

  29C° Ozalj

 • weather-image

  28C° Slunj

Navedene isprave odnosno osobnu, putovnicu i vozačku koje su istekle građani će moći koristiti najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije MUP objavio: Na izbore možete izaći i s nevažećom osobnom U Turskoj su nedavno dozvoljena vjenčanja, no obavezne su maske, pa su saloni vjenčanica počeli izrađivati maske usklađene s haljinom i izrađuju ih istim vezom i ukrasima Mladenke u Turskoj uz cvijeće, veo i vjenčanicu biraju i - maske Davor Bernardić i Krešo Beljak komentirali su kako su vladajući htjeli da imamo izbore sada, pa je i na njima odgovornost da svi mogu iskoristiti svoje pravo Beljak: Digitalnom toplomjeru vjeruje se kao i HDZ-u - ništa Crikvenička policija provela je kriminalističko istraživanje nad mladićem (18). Sumnjiče ga da je u utorak u 15.20 sati u Novom Vinodolskom upravljao Hyundaijem, čakovečkih registracijskih oznaka te prouzročio prometnu nesreću polukružno se okrećući, a da se nije uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu. U nesreći je lakše ozlijeđen mladić, putnik na motociklu koji se sudario sa spomenutim vozilom. Osumnjičeni je pobjegao s mjesta nesreće no policija ga je pronašla istog dana u Crikvenici. Utvrđeno je kako je Hyundai koji je vozio ukrao krajem prošlog tjedna na području Zagreba, a prije nego je izazvao navedenu prometnu nesreću na benzinskoj postaji u Crikvenici utočio je u gorivo u spremnik te pobjegao, a da nije platio račun. Ukradeno vozilo vratit će vlasniku. Isto tako je utvrđeno kako je vozilom upravljao prije stjecanja prava, a preliminarno testiranje upućuje na prisutnost droga u organizmu. Zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela krađa 18-godišnjak će biti kazneno prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu. Također, zbog počinjenja prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama protiv njega će biti podnijet optužni prijedlog zbog izazivanje prometne nesreće s ozlijeđenom osobom, upravljanja vozilom prije stjecanja prava, nepropisnog polukružnog okretanja, napuštanje mjesta prometne nesreće, kao i sumnje na prisutnost droga. Za navedene prekršaje predviđena je novčana kazna u sveukupnom iznosu iznad 60.000 kuna. Mladić ukrao auto, sudario se pa pobjegao, brzo su ga našli

Županija OZALJ Podijeli

Sve žene na selu su uzorne; 20. izbor najuzornije hrvatske seoske žene ove subote u Ozlju

Želi se upozoriti na važnost i doprinos žena na seoskim gospodarstvima te na njihov još uvijek nepovoljan status

Dvadeset žena iz 15 hrvatskih županija ove će se subote u Ozlju natjecati za prestižnu titulu Najuzornije hrvatske seoske žene.

Bit će to jubilarni, 20. izbor kojim se promovira uloga žena na seoskim gospodarstvima i čuvanje kulturne baštine. Rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Zorkovcu Vivodinskom na OPG-u još uvijek aktualne najuzornije seoske žene, Melite Vrbanek.

– Imamo 20 različitih žena, iz Istre npr. ženu koja radi na 70.000 čokota vinove loze, imamo Slavoniju gdje se bore jer nemaju dovoljno zemlje i prodaju sireve i mliječne proizvode na kućnom pragu, Imamo tri žene koje su čuvarice tradicija, rade rekonstrukciju narodnih nošnji. Imamo iz Bjelovarsko – bilogorske županije ženu koja se bavi kobiljim mlijekom i proizvodi prirodnu kozmetiku od kobiljeg mlijeka, rekla je predsjednica udruge “Uzorne hrvatske seoske žene” Katica Jerleković koja je zajedno s Vrbanek obišla svih 28 prijavljenih kandidatkinja.

Pobjednica će dobiti novu lentu sa motivima jalbe – trške čipke, koju su izradile žene iz mjesta Trg

Sve one puno su više od samo žena sa sela, naglasila je Vrbanek. Fascinirana je onim što je vidjela obilazeći ih diljem Hrvatske – voljom da proizvode hranu za svoju obitelj, da višak prodaju svojoj lokalnoj zajednici, edukacijom koju polaze od sirare, mljekare, ribare, maslinare, informatiku, vozače kamiona, pratitelje životinja.

– Žene stvarno imaju volje da žive i rade na selu, da opstane taj život, a ujedno čuvaju svoju tradiciju i baštinu. Svaka im čast – sve su žene na selu uzorne, poručila im je Vrbanek.

Status seoskih žena u cijeloj Europskoj uniji je jednako loš

No, iako ulažu u vlastita znanja i vještine i pokretačice su života na selu, i dalje nemaju priznati status, ni mirovinsko ni zdravstveno osiguranje. S istim problemom suočavaju i se žene u cijeloj Europskoj uniji, kaže Vrbanek koja je posjetila Bruxelles i tamo razgovarala s potpredsjednicom EU parlamenta o položaju žena na seoskim gospodarstvima.

– Čak je u ovom paketu mjera postojala jedna inicijativa, koja je bila odobrena svim članicama Europske unije, da mogu dati mjeru ruralnog razvoja kao što imamo za mlade i male poljoprivrednike, i za žene. No, ni jedna članica EU nije to provela što je žalosno i porazno za sve žene. Vjerujemo da će se možda u novom paketu mjera to promijeniti, a mogli bi i poručiti našoj ministrici ili bilo kome od naših europskih zastupnika, da zašto Hrvatska ne bi bila prva članica Europske unije koja je tako nešto napravila pa da budemo stvarno uzor drugima, zaključila je Vrbanek.

Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu održat će se u dvorani ozaljske osnovne škole “Slava Raškaj” od 16 sati. No, i prije toga, prijepodne, kandidatkinje će biti moguće upoznati na njihovim štandovima gdje će dobiti i prve ocjene žirija.
Očekuje se velik broj ljudi što veseli gradonačelnicu Ozlja Gordanu Lipšinić.

-To je promocija našeg mjesta i naše županije i svakako u temelju, promocija onoga što žene na selu rade.

Karlovačku županiju ove godine predstavlja Josipa Jandriši iz Josipdola. Dolazak u Ozalj najavila je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković te eurozastupnica Ruža Tomašić, a dobrodošli su svi oni koji žele dati podršku ženama sa sela.

Pročitajte i ovo

KARLOVAČKA ŽUPANIJA

Još troje zaraženih koronavirusom u Karlovcu i Ogulinu. U Karlovačkoj županiji ukupno 12 oboljelih