Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  21C° Karlovac

 • weather-image

  21C° Duga Resa

 • weather-image

  19C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  22C° Slunj

U ovo doba godine Stradun bi po običaju bio krcat turistima, no zbog epidemije korone sve kao da 'stoji'. I dok lokalci brinu zbog smanjenja zarade i upitne turističke sezone, ovi su dječaci iskoristili priliku Nema turista? Više je mjesta za igranje nogometa na Stradunu! Šonje procjenjuje da će nezaposlenost u Hrvatskoj u ostatku godine rasti, pri čemu navodi da je od 18. ožujka broj nezaposlenih skočio sa 135 na gotovo 160 tisuća ljudi prijavljenih na burzu rada Šonje: Optimistična prognoza? BDP će nam pasti za 11 posto... Uefina zaklada za djecu je s milijun eura nagradila 20 dobrotvornih organizacija širom Europe, kao nagradu za velike napore u poboljšanju života socijalno iskljčenje djece. Svih 20 dobrotvornih organizacija dobit će potporu u iznosu 50.000 eura, a 'dio kolača' dobio je i HNS, točnije taj će novac biti proslijeđen Hrvatskoj zajednici za Down sindrom (The Croatian Donw Syndrome Association). Uefina zaklada za djecu je osigurala i dodatnih 50.000 eura za podršku Sportskih igara mladih, najvećeg amaterskog sportskog događaja za djecu osnovnih i srednjih škola, koje su održava u Hrvatskoj, BiH i Srbiji. Uefa opet široke ruke: Hrvatska zajednica za Down preko HNS-a dobila čak pedeset tisuća eura! Posljednjih nekoliko godina Casa do Penedo privukla je pažnju ljubitelja dizajna i arhitekture iz cijelog svijeta, a posjećuje je i sve veći broj turista iz cijelog svijeta Nevjerojatna kuća od kamena kao da je od obitelji Kremenko

Život MOLITVA Podijeli

Sveti Rok na Petrakovom Brdu dodatno oživio nakon korone: Mise na otvorenom svecu zaštitniku od zaraznih bolesti

Ova kapela nastala je na mjestu prethodne u 18. stoljeću

S popuštanjem mjera i povratkom vjernika na mise, crkva svetog Roka na Petrakovom Brdu dobila je novu vjerničku dimenziju.

Naime, upravo na ovom mjestu, s obzirom na sjajnu lokaciju crkve i velik vanjski prostor, vjernici se mogu bez bojazni okupljati, poštujući socijalnu distancu, a sama molitva unutar crkve ima neopisiv doživljaj, kažu u dugoreškoj župi. Tako je korona s jedne strane, najprije zatvorila crkve, a s druge strane otvorila drugačiji pogled na vjeru i misna slavlja kod mnogih.

Za one koji ne znaju, sveti Rok zaštitnik je od kuge i kolere, ali i zaraznih bolesti, a u ovoj situaciji s koronom nema boljeg nebeskog zaštitnika kojem se mogu usmjeriti prošnje. Petrakovo Brdo omiljeno je odredište vjernika koji ovdje dolaze slaviti svetog Roka na proštenje u kolovozu, a sada, s obzirom na novu situaciju, sve je češći nedjeljni odabir za svetu misu. Mini-hodočašće do crkve svakome dobro dođe, a nakon duhovne okrijepe kroz euharistiju, vijenac radosti života po vjeri postaje čvršći.

Kako kažu u župi, umjesto rukovanja za znak mira, vjernici sada mir dijele “bratskim pogledom” i iskrenim osmjehom.

Inače, sadašnja kapela svetog Roka sagrađena je na mjestu prethodne 1768.godine, a 1841. godine izgrađena je sakristija. Kapelu krasi glavni oltar svetog Roka na kojem je oltarna pala odnosno slika potpisana 1864. godine od strane M. Schiedera.

Pročitajte i ovo

VELIKA POBOŽNOST

Jacques Houdek svjedočio vjeru u Nacionalnom svetištu sv. Josipa na Dubovcu: Puštam Bogu da me vodi