Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  14C° Ozalj

 • weather-image

  13C° Slunj

Županija KARLOVAC Podijeli

Teslin centar na Rakovcu bit će dovršen izvana. Za opremanje iznutra treba još desetak milijuna kuna

Tesla će biti prikazan kao građanin svijeta, a sam centar kao mjesto koje je jest Tesla

Radovi na Nikola Tesla Experience centru na Rakovcu odlično napreduju. Do kraja godine zgrada će biti zatvorena. Za unutarnje uređenje u karlovačkoj županiji se nadaju novcu iz ITU mehanizma.

-Cijela fasada zajedno sa staklenim stijenama koje zatvaraju objekt, i fasadnim pločama će se izvesti ove godine. Do kraja godine će objekt biti zatvoren u stolariju, kako ovaj dio starog objekta tako i ovaj novi, kuća će biti zatvorena, kaže arhitektica Anamarija Popovački.

Nakon toga trebalo bi uslijediti opremanje i uređenje unutrašnjosti. Tesla će biti prikazan kao građanin svijeta, a sam centar kao mjesto koje je jest Tesla, kažu Mirna Vulin i Marko Barišić iz šibenske Kocke.

Tesla i zgrada živjet će u sinergiji

-Želimo, i to ćemo u postavu prikazati, Teslu kao inspiraciju i motivaciju jer počesto su ljudi čak malo i zaplašeni njegovim umom, njegovom veličinom.

-Ovo je prostor u kojem će praktički Tesla i sama zgrada živjeti zajedno u sinergiji. Dakle, Tesla je ova zgrada. Vi kad ulazite u ovu zgradu ulazite u um, u znanje, strahove, osjećaje, izume, u sve ono što je bio Nikola Tesla.

Centar će obilovati multimedijalnom opremom, a temom će biti za sve – osnovnoškolce, srednjoškolce, ljude starije životne dobi, za užurbane ljude. U prostoru će biti i mjesta za radionice, co-working, interpretaciju, kvizove…

Prije svega ipak treba osigurati novac. Dožupanica Martina Furdek Hajdin nada se da će ga u cjelosti dobiti iz ITU mehanizma.

-Voljela bih da se investicija zaokruži na nekakvih 20 milijuna kuna zajedno s postavom. Okvirni sporazum je 13,7 milijuna kuna. Za sad je županija u svom proračunu prošle i ove godine osigurala sve zajedno 9,6 milijuna kuna. Nama znači nedostaje još gotovo 4 milijuna kuna i za sam postav koji treba dodatno ugovoriti, pojasnila je.

Pročitajte i ovo

REKORDNA 2019.

Najviše u pet godina: Poduzetnici u Karlovačkoj županiji lani prihodovali 10,3 milijardi kuna